Documentul moțiunii de cenzură, depusă de PSD, spune că „în vreme ce traiul românilor devine tot mai împovărat de lipsuri, guvernarea PNL-USR-PLUS-UDMR are o singură prioritate: lupta pentru putere”.

„Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor! Jos Guvernul Cîțu” este mesajul principal transmis de moțiunea de cenzură depusă de PSD.

Documentul PSD mai spune că „fiecare român este mai sărac cu 560 de euro” în urma măsurilor luate de Guvernul Cîțu, măsuri despre care PSD spune că „au distrus puterea de cumpărare”.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Statisticile oficiale arată clar că puterea de cumpărare a scăzut cu peste 12%”, mai arată documentul.

Citește și: EXCLUSIVITATE. Fotografia de la arestarea premierului Florin Cîțu în SUA.

MOȚIUNE DE CENZURĂ – Sărăcie, scumpiri și faliment. JOS GUVERNUL CÎȚU! by Mediafax.ro on Scribd

Motivele invocate de PSD în documentul moțiunii de cenzură

  • „Guvernarea perdanților a sărăcit România”„În plină explozie a prețurilor, în condițiile unei creșteri galopante a inflației, Guvernul nu a găsit altă soluție decât înghețarea pensiilor, alocațiilor și a salariilor”.
  • „Românii se confruntă cu explozia prețurilor și a cursului valutar” „Vârfurile de preț la gaze (+65%), electricitate (+45%) și combustibil (+54%) au antrenat explozia în lanț a prețurilor, mai ales la alimentele de bază (+14%) și medicamente (+25%)”.
  • „Dreapta a impus românilor o datorie care le amanetează viitorul” – „Datoria publică crește cu 1.700 de euro pe secundă. Fiecare român devine mai dator la finalul acestui an cu 2.300 de euro”.
  • „Absorbția fondurilor europene este la pământ” – „Planul Național de Redresare și Reziliență nu este aprobat nici acum, deși 18 state au deja aprobate planurile de relansare, iar 16 state deja primesc primele fonduri. România riscă să piardă peste 60% din banii alocați pentru că nu va avea timpul fizic necesar contractării banilor”.
  • „Capitalul românesc, condamnat la faliment” – „Firmele românești au fost îngenuncheate: blocarea programelor de sprijin pe timp de pandemie a falimentat mii de IMM-uri. Antreprenorii au fost efectiv păcăliți, au cheltuit bani aplicând pentru măsura 3, care apoi a fost anulată. HoReCa n-a primit nici acum sprijinul promis”.
  • „Agricultorii țării au fost umiliți. În loc să ajungă pe mesele românilor, munca lor e vândută pe nimic în străinătate” – „Producătorii români au fost loviți nu doar de vreme, ci mai ales de incompetența de la vârful ministerului Agriculturii”.
  • „Comunitățile locale au fost condamnate la subdezvoltare” – „Primăriile și Consiliile județene au fost obligate să aloce sume uriașe pentru lupta cu pandemia. Nici acum Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR nu le-a decontat acești bani”.
  • „Guvernarea PNL-USR-PLUS-UDMR a ratat toate țintele asumate în Sănătate” – „Lupta Guvernării PNL-USR-PLUS-UDMR nu s-a dat practic cu pandemia, ci a zădărnicit combaterea și tratarea bolilor cronice”.
  • „Deși nici nu a început anul școlar, Guvernarea PNL-USR-PLUS-UDMR a făcut deja planurile de închiderea școlilor” – „Guvernarea este incapabilă să garanteze desfășurarea orelor cu prezență fizică, în condiții de siguranță”.
  • „Dreapta a instalat un penal la Palatul Victoria” – „Guvernul României nu poate fi condus de un penal, care a fost condamnat pentru infracțiunea comisă și care a executat și închisoare pentru fapta sa”.