• Potrivit unui documentar realizat de BBC, desfășurat pe parcursul a doi ani, copiii din România ajung în Marea Britanie.
  • Aceștia sunt ținuți captivi și traficați pentru servicii sexuale.
  • O jurnalistă de la BBC, Jean Mackenzie, s-a documentat pe parcursul celor doi ani, călătorind între România și Marea Britanie și a dezvăluit cum această industrie continuă să înflorească.
  • Traficanții se folosesc de metoda „lover-boy” pentru a ademeni fetele spre prostituție.

Potrivit documentarului BBC, minorii din România ajung în Marea Britanie, unde sunt ținuți captivi și traficați pentru servicii sexuale. Documentarul începe cu o operațiune a poliției la o casă din Birmingham, Anglia, unde sunt găsite patru fete din România, care poartă doar lenjerie. Poliția suspectează că fetele au fost traficate în Marea Britanie și forțate să se prostitueze.

Fetele sunt transportate într-un loc sigur, însă, ele refuză să recunoască că au fost traficate, motiv pentru care sunt duse înapoi în casa de unde au fost ridicate, deoarece prostituția este legală în Marea Britanie. De cele mai multe ori, fetele sunt învățate de către traficanți să nu aibă încredere în poliție.

Jurnalista de la BBC, Jean Mackenzie, s-a deplasat în România pentru a afla motivul pentru care atât de multe minore cad victime traficului și de ce acestea refuză să primească ajutor. Jurnalista a ajuns la un adăpost de copii, unde se află fete care au fost ademenite, de către traficanți, prin metoda „lover-boy”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Deținătoarea adăpostului și președinta Fundației Reaching Out Romania, Iana Matei, i-a explicat jurnalistei de la BBC cum funcționează metoda și a oferit exemplul unei minore care „încearcă cu disperare” să se întoarcă la cel care a ademenit-o, „un lover-boy de 52 de ani”, menționează președinta Fundației Reaching Out Romania.

Pe parcursul documentarului, BBC relatează o serie de date potrivit cărora, în România, în anul 2020, s-au identificat 429 de victime ale traficului pentru servicii sexuale. Reportajul face referire și la cazul Alexandrei Măceșanu, răpită de către Gheorghe Dincă, în anul 2019.

Jurnalista Jean Mackenzie a prezentat, în documentar, o familie care și-a recuperat fata la trei ani după ce a fost traficată. Andreea avea doar 12 ani. „Eram doar o sclavă pentru ei. Făceam tot ce îmi spuneau. A început să fie nevoie de bani și știam că singura opțiune este să mă prostituez”, a afirmat Andreea pentru BBC.

Pentru că părinții fetei nu au primit ajutor din partea poliției, aceștia au decis să o recupereze singuri și s-au întâlnit cu traficanții, care le-au „predat-o” în portbagajul unei mașini, drogate. Traficanții nu au pățit nimic. Potrivit datelor prezentate de BBC, în România, în anul 2020, zeci de traficanți au reușit să scape de închisoare, datorită pedepselor cu suspendare.

În documentar se menționează că, în ultimii ani, guvernul din România a declarat că a întreprins eforturi pentru a combate traficul de persoane, prin pedepse mai aspre. Însă, acestea nu par să fi adus vreo schimbare semnificativă, relatează jurnalista BBC.