- Escrocii trimit mesaje false prin care anunță că ANAF a poprit conturile destinatarilor.
- Mesajele frauduloase conțin link-uri periculoase care urmăresc să obțină datele personale și financiare ale victimelor.
- ANAF avertizează că nu solicită date personale prin SMS sau e-mailuri neoficiale.
- Contribuabilii sunt sfătuiți să ignore și să șteargă mesajele și să nu acceseze link-urile suspecte.
Agenția Națională de Administrare Fiscală avertizează asupra unei noi campanii de mesaje false de tip Phishing prin care contribuabilii sunt informați că le-au fost poprite conturile, scrie ZF.
Advertisment
Escrocii folosesc numele ANAF pentru a fura date personale
Aceste mesaje, transmise prin SMS sau e-mail, conțin link-uri periculoase care au scopul de a obține datele personale și financiare ale destinatarilor.
„ANAF nu transmite astfel de notificări prin SMS sau e-mailuri neoficiale. Toate comunicările oficiale au loc prin Spațiul Privat Virtual sau prin corespondență oficială prin Poșta Română”, a declarat reprezentantul instituției.
Recomandări
Metoda utilizată de escroci este cunoscută sub numele de phishing și constă în trimiterea unor mesaje frauduloase care par a veni de la o instituție oficială.
În aceste mesaje, contribuabilii sunt anunțați că ANAF le-a poprit conturile bancare, fiind îndrumați să acceseze un link pentru a verifica detaliile. În realitate, aceste link-uri duc la site-uri false care imită pagina oficială a ANAF, unde utilizatorii sunt îndrumați să introducă datele personale.
„Singurele canale prin care ANAF comunică în mod oficial cu contribuabilii sunt Spațiul Privat Virtual și corespondența poștală cu confirmare de primire”, a precizat instituția.
Cum te poți proteja de aceste fraude?
Atacurile de tip phishing sunt din ce în ce mai sofisticate, iar infractorii cibernetici încearcă mereu să găsească metode noi pentru a înșela utilizatorii. Într-o eră digitală în care infracțiunile cibernetice sunt în creștere, informarea și precauția sunt esențiale. Iată câteva sfaturi utile pentru a evita astfel de capcane:
- Verifică sursa mesajului. ANAF nu solicită niciodată date personale prin SMS sau e-mail.
- Nu descărca fișiere atașate din e-mailuri suspecte, deoarece acestea pot conține programe malware.
- Introdu manual adresa ANAF în browser (anaf.ro) pentru a evita site-urile false.
- Dacă primești astfel de mesaje, anunță autoritățile pentru a ajuta la combaterea acestor atacuri.
Citește și
- România investește în energie nucleară și A.I. Ministerul Investițiilor semnează două proiecte majore, în valoare de 180 de milioane de euro
- Papa Francisc are 3 săptămâni de când este spitalizat. Starea sa de sănătate este stabilă
- Furtuna Alfred lasă 300.000 de locuințe fără curent în Australia. Premierul Anthony Albanese: „Ce e mai rău trebuie să vină”