• Firma lui Coldea și Cocoru ar fi încasat de la SC Multigrup Activ Distribution SRL, satelit al grupului de energie Romelectro SA – peste 1 milion de lei pe parcursul anului 2023
  • Firma Multigrup Activ Distribution SRL este parte a societății Romelectro Investment Development SRL iar administrator unic este Dănuț Ungureanu
  • Dănuț Ungureanu este și administratorul special al Grupului de energie Romelectro SA, aflat în insolvență, dar și partenerul de afaceri al lui Liviu Dragnea, fostul lider PSD, în altă firmă de energie
  • Mirona Filipoiu, actual CEO al Grupului Romelectro SA, a fost împuternicit al Multigrup Activ Distribution SRL, este împuternicit al altei firme parte a Romelectro Investment Development SRL și a înființat inițial și una dintre firmele partenere din societatea în care este asociat Dragnea
  • Între Dănuț Ungureanu și Mirona Filipoiu au existat de-a lungul timpului mai multe relații de afaceri, pe consultanță, în mai multe firme
  • Grupul Romelectro SA, firma Romelectro Investment Development SRL dar și firma de energie în care este Liviu Dragnea și o altă firmă a fostului lider PSD – toate au sediile sociale la aceeași adresă
  • Ce spune Dragnea: „Noi am făcut firma asta și n-am făcut nimic. Eu cu Dan sunt prieten (…). Firma se va desființa de la sine”
  • Ordonanța procurorilor din cazul Coldea/ Dumbravă/ Hideg arată bizareria contractelor de „consultanță”, unele dintre documente fiind generale și pe domenii extrem de diverse.

Procurorii DNA au luat urma „consultanței” oferită de Florian Coldea și Dumitru Cocoru, în dosarul în care fostul prim-adjunct SRI, fostul șef al Direcției Juridice a SRI – Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă și omul de afaceri Dan Tocaci – sunt puși sub măsura preventivă a controlului judiciar pe cauțiune, fiind acuzați oficial de trafic de influență într-un dosar EPPO aflat pe rolul instanțelor de judecată din România.

Potrivit unor surse, DNA ar fi descoperit că unul dintre „sateliții” grupului de energie Romelectro – respectiv firma SC Multigrup Activ Distribution SRLar fi plătit „consultanță” firmei SC Strategic Sys SRL, deținută de Florian Coldea și Dumitru Cocoru.

Plățile s-ar fi derulat pe parcursul anului 2023 și, astfel, firma lui Coldea/Cocoru ar fi încasat peste 1 milion de lei în mai multe tranșe ( peste 220.000 de euro).

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE RACHETE CU PRIORITATE
CUM SE PEDEPSEȘTE CONSUMUL LA VOLAN?
ZF: CREDIT FIX SAU DOBÂNDĂ. CE ALEGI?
UE INTERZICE TRANSBORDAREA GNL ÎN PORTURILE SALE
7/10 INVESTITORI SUNT ATRAȘI DE ROMÂNIA
CIOLACU VREA DATĂ PENTRU PREZIDENȚIALE

SC Strategic Sys SRL a fost înființată în 2020, asociați ai firmei sunt Florian Coldea și Dumitru Cocoru iar administrator al societății este Cocoru, fostul director adjunct al SRI.

Firma are ca activități declarate ingineria și consultanța tehnică legată de aceasta, consultanța în domeniul relațiilor publice și comunicării dar și activități de consultanță și tehnologia informației.

În 2023, firma lui Coldea și Cocoru a avut o cifră de afaceri de 1,2 milioane de euro și un profit net de 967.428 euro. În 2023, societatea a avut 4 salariați declarați la ministerul de Finanțe.

  • Filiera Multigrup – Romelectro

Datele publice arată că firma Multigrup Activ Distribution SRL a fost înființată inițial în 2016, sub un alt nume și cu alt obiect de activitate. Numai că în februarie 2023 această societate devine parte a SC Romelectro Investment Development SRL.

La acel moment, Multigrup Activ Distribution SRL era deja reprezentată prin împuternicitul Mirona Filipoiu – actualul CEO al Grupului Romelectro SA, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

Ulterior, administrator unic al SC Romelectro Investment Development SRL – devine Dănuț Ungureanu (56 de ani), din Ploiești, care este și administratorul special al Grupului de energie Romelectro SA.

În SC Romelectro Investment Development SRL apare și firma Valtellina Est Europa SRL, firmă la care împuternicită este tot Mirona Filipoiu.

Datele oficiale arată că de-a lungul timpului, între Dănuț Ungureanu și Mirona Filipoiu – CEO-ul Grupului Romelectro SA au existat mai multe relații de afaceri și consultanță, iar în trecut Romelectro SA a fost administrată special de Cristian Andrei Nicolescu, tot din Ploiești.

În 2023, Multigrup Activ Distribution SRL, declarată la Ministerul de Finanțe ca firmă care se ocupă de lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale – avea 121 de salariați, o cifră de afaceri netă de 21,3 milioane de euro și un proft net de 542.974 euro.

Tot în 2023, SC Romelectro Investment Development SRL, care are ca obiect principal activitățile de consultanță pentru afaceri și management, are 0 (zero) cifră de afaceri, 0 (zero)  venituri, 0 (zero) cheltuieli, 0 (zero) profit, 0 (zero)  pierdere și niciun salariat declarat.

Nici în 2022 firma SC Romelectro Investment Development SRL n-avea niciun salariat dar avea cifră de afaceri netă zero, cheltuieli totale de 722.552 de euro și pierderi nete de 524.000 de euro.

  • Firmele, la aceeași adresă: Lacul Tei, nr. 1-3

Sediul SC Romelectro Investment Development SRL este în Lacul Tei, nr 1-3, sector 2, București.

La aceeași adresă activează și Grupul Romelectro SA, dar și firma de energie înființată de fostul lider PSD, Liviu Dragnea cu Dănuț Ungureanu, administratorul Romelectro SA.

  • De la Romelectro – Dănuț Ungureanu, la Liviu Dragnea

Datele oficiale arată că pe 17 noiembrie 2023, Dănuț Ungureanu, administratorul special de la Romelectro își face și o firmă de producție de energie electrică cu Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD.

Firma se numește Energy Multi Sistems SRL, are sediu social chiar în clădirea ISPE/ Romelectro, tot de pe Lacul Tei/ București iar fondatori ai firmei sunt:

  • Dănuț Ungureanu (administrator Romelectro SA) – 10%
  • Romulus Sebastian Mihai (din Brașov, administrator al firmei angro cu materiale de construcții Baucem Trading Company) – 30%
  • Liviu Nicolae Dragnea30% (din Teleorman, Alexandria)
  • Dami Procons Internațional SRL30% (controlată în prezent de Florin Lupu, acționar majoritar la Teranova Business & Consulting – unul dintre administratorii Electromontaj Carpați Sibiu). Firma a fost a lui Dănuț Ungureanu și Mirona Filipoiu.

Administrator al firmei de producție de energie electrică, din care face parte Liviu Dragnea, este chiar Dănuț Ungureanu de la Romelectro SA.

  • Ce spune Dragnea: „Noi am făcut firma asta și n-am făcut nimic. Eu cu Dan sunt prieten (…). Firma se va desființa de la sine”

„Eu sunt asociat (n.r. în firmă) dar nu cu Mirona Filipoiu, ci cu un prieten de-al meu de foarte mulți ani. Noi am făcut firma asta și n-am făcut nimic. Care este problema? Că am făcut o firmă cu un om pe care-l cunosc de foarte mulți ani? (…) N-am nicio investiție în domeniul energiei, sunt partener într-o firmă care a fost înființată degeaba pentru că n-ai nicio șansă să pătrunzi în domeniul ăsta, dacă nu ești acolo, pe o filieră cu….(…) Eu nu mă dezic de prieteni. Eu cu Dan sunt prieten de ani de zile….(…) În condițiile în care doar am înființat o firmă punct, care n-are niciun fel de activitate. De ce? Pentru că n-avem nicio șansă în domeniul acesta să facem ceva în România, azi. (…) Firma aia se va desființa de la sine pentru că n-are nicio șansă. A fost făcută crezând că avem vreo șansă, n-avem nicio șansă. Aia se va desființa de la sine. Și cam asta este toată povestea”, a declarat Liviu Dragnea, fostul lider PSD, recent, într-o emisiune de televiziune.

  • Liviu Dragnea – de la energie, la comerț cu materiale de construcții și echipamente sanitare

În februarie 2024, Liviu Dragnea mai face un pas în lumea afacerilor.

La același sediu social din Lacul Tei, unde are firma de energie și unde este și sediul Romelectro SA, își înființează o altă firmă: SC LND Trading SRL.

A 2-a firmă a lui Liviu Dragnea se ocupă cu comerț cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții, dar și comerț cu echipamente sanitare.

Fondatori în această firmă sunt Alin Cristian Turcu ( din Ilfov, Popești Leordeni, dar născut în Teleorman) și Liviu Dragnea.

Administrator al LND Trading SRL este Alin Cristian Turcu, asociat unic al firmei Rahmiteka Global SRL.

În septembrie 2023, Turcu a preluat firma Rahmiteka Global, de la Alexandrina Ana Tănase, mama fostei partenere a lui Dragnea, Irina Tănase.

Firma fusese înființată în decembrie 2021 și se ocupă cu fabricarea articolelor de îmbrăcăminte. Firma are rulaje mici, 1 singur angajat declarat pe 2023 și este pe pierdere (pierdere netă pe 2023 -18.160 de euro/ potrivit MF).

  • Grupul Romelectro SA, o vacă de muls în insolvență

Grupul Romelectro SA este, în prezent, unul dintre cele mai contractori din România pe piața energiei electrice și termice.

Moștenit de pe vremea comunismului și înființat în 1971 ca parte a Întreprinderii de Comert Exterior din Ministerul Energiei, Romelectro SA are lucrări în țară și în străinătate ca și contractor și furnizor de echipamente pentru obiective energetice. Are proiecte termoelectrice, hidroenergetice, de transport și distribuție și proiecte de mediu.

În 2005, Romelectro devine acționarul majoritar al ISPE și Electromontaj Carpați Sibiu și astfel se transformă în grup.

ISPE este liderul național pe servicii de consultanță și inginerie în proiecte de energie electrică și termică, transport și distribuție iar Electromontaj Carpați Sibiu – este una dintre cele mai importante firme din România specializată în servicii de montaj, asamblare și punere în funcțiune a echipamentelor în domeniul transportului și distribuției de energie electrică.

Din februarie 2022, grupul Romelectro SA, cu sediul pe Bulevardul Lacul Tei 1-3/ București, intră în insolvență.

În 2022, grupul Romelectro SA a declarat la Ministerul de Finanțe: 71 de angajați, cifră de afaceri netă de 8,1 milioane de euro și pierderi nete de 8,7 milioane de euro.

În 2023, grupul Romelectro SA a declarat la Ministerul de Finanțe: 42 de angajați, cifră de afaceri de 3,7 milioane de euro și pierderi nete de 1 milion de euro.

În prezent, Romelectro SA are un administrator special – Dănuț Ungureanu (care deține și 10% din părțile sociale) și un administrator judiciarEURO INSOL, reprezentat de Remus Borza, consilierul lui Nicolae Ciucă, președintele PNL și secretar executiv al PNL în campania pentru europarlamentare.

Președinte și CEO al Romelectro este Mirona Filipoiu, cu care Dănuț Ungureanu a avut o firmă de consultanță (Iacta Alea Est SRL/ „Zarurile au fost aruncate”), intrată în faliment și radiată.

De asemenea, cei doi – Mirona Filipoiu și Dănuț Ungureanu – au mai fost de-a lungul timpului parteneri în firma Damami International SRL/ Dami Procons International SRL.

Citește și