• Calhoun a fost criticat de senatori pentru că nu a făcut suficient pentru a corecta o cultură a represaliilor în compania Boeing.
  • Un panou de ușă a căzut de pe un nou avion 737 Max în timpul unui zbor.
  • Senatorii au declarat că nu sunt mulțumiți de răspunsurile directorului general și că ancheta lor va continua.

Directorul general al Boeing, Dave Calhoun, a fost pus la zid de senatorii americani cu privire la cultura companiei, în timp ce și-a cerut scuze membrilor familiilor victimelor accidentului aviatic, care au strigat la el pe tot parcursul audierii, conform BBC.

Marți, Calhoun a declarat în fața Congresului că firma a „învățat” din greșelile din trecut și că procesul pentru angajații care denunță neregulile „funcționează” – dar legislatorii l-au acuzat în continuare că nu a făcut suficient pentru a corecta o cultură a represaliilor.

Compania americană a fost recent pusă în centrul atenției atunci când un panou de ușă a căzut de pe un nou avion 737 Max în timpul unui zbor Alaska Airlines în ianuarie, lăsând o gaură imensă.

Recomandări

JOE BIDEN NU RENUNȚĂ
SCHIMBĂRILE CLIMATICE FAC RAVAGII
CE SPUNE TIMBERLAKE DESPRE ARESTARE
EXTREMA DREAPTĂ SĂRBĂTOREȘTE
BANNON: „ARMATA MAGA ESTE PREGĂTITĂ”
PUBLICUL NU A FOST PREA ÎNCÂNTAT DE SZA

În cadrul unei investigații în curs de desfășurare, denunțătorii Boeing au declarat în aprilie în fața Senatului că modelele 737 Max, 787 Dreamliner și 777 au avut probleme grave de producție.

Calhoun, care a devenit CEO în 2020 și intenționează să plece la sfârșitul acestui an, a declarat în fața subcomisiei Senatului că unele probleme provin de la o „forță de muncă neinstruită”. El a dat vina pe concedierile și rotația lucrătorilor care au afectat industria după Covid, spunând că acestea au contribuit la problemele de producție ale companiei.

Compania s-a confruntat cu critici intense în urmă cu cinci ani, după ce două avioane 737 Max au fost pierdute în accidente separate, dar aproape identice, provocând moartea a 346 de persoane. Mai mulți membri ai familiilor victimelor care au murit în acele accidente au participat la audiere, ținând în mâini fotografii ale celor dragi. Aceștia au vorbit afară, într-o conferință de presă organizată în prealabil.

„Am zburat din Anglia până la Washington DC pentru a auzi personal ce are de spus CEO-ul Boeing în fața Senatului și a lumii despre orice îmbunătățire a siguranței făcută la această corporație”, a declarat Zipporah Kuria, al cărei tată a fost ucis în prăbușirea unui avion Boeing 737 MAX 8 în 2019.

În timpul audierii, Calhoun s-a ridicat și s-a întors pentru a le cere scuze familiilor pentru pierderile suferite. „Sunt sfâșietoare”, a spus el, vocea sa părând să se frângă de emoție, „și îmi cer scuze pentru durerea pe care am provocat-o.”

După ce audierea s-a încheiat, senatorul Blumenthal a declarat pentru BBC News că nu a fost mulțumit de răspunsurile directorului general și că ancheta sa va continua.

În luna mai, Departamentul de Justiție al SUA a informat Boeing că a lansat o anchetă penală privind practicile sale. Mai mulți membri ai familiei au declarat marți că speră că vor fi depuse acuzații penale împotriva companiei.

Citește și