• Fiica unui activist pentru drepturile omului din Danemarca se oferă să-i ia locul în închisoare.
  • Maryam al-Khawaja spune că se teme că starea de sănătate a tatălui ei se deteriorează.
  • Aceasta condamnă autoritățiile din Danemarca pentru lipsa de acțiune și spune că tatăl ei nu ar trebuie să fie în închisoare.

Starea de sănătate a unui activist pentru drepturile omului a suferit atât de mult în interiorul unei închisori din Bahrain, încât fiica sa, Maryam, s-a oferit să facă schimb de locuri cu el. Ea se teme că, dacă nu se iau măsuri urgente, tatăl ei va muri încet în spatele gratiilor, fără a-și putea vedea familia, scrie The Guardian.

„Știu că are probleme grave de sănătate și că autoritățile folosesc lipsa accesului la un tratament adecvat ca metodă de pedeapsă. Nu vreau să aștept ca tatăl meu să ne fie eliberat într-un sicriu. Nu pot face asta” Ea a adăugat: „Problema este că tatăl meu nu ar trebui să fie în închisoare, pentru început.”

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Khawaja este unul dintre cei mai proeminenți militanți pentru drepturile omului din Bahrain. El are o istorie de zeci de ani de activism și a fost arestat în toiul nopții în casa familiei sale în aprilie 2011 pentru implicarea sa în protestele pro-democrație care au cuprins regatul. Două luni mai târziu, a fost condamnat la închisoare pe viață.

De ce a fost activistul condamnat la închisoare pe viață?


El a fost condamnat pentru terorism și tentativă de răsturnare a guvernului, acuzații care au fost considerate ca fiind politizate de către grupurile de apărare a drepturilor. Un purtător de cuvânt al guvernului din Bahrain, întrebat despre cazul lui Khawaja, a declarat că „libertatea de exprimare și de opinie este un drept constituțional și că nimeni nu este reținut din cauza opiniilor sale politice sau a activismului său”.

Foto-The Guardian

De asemenea, tatălui său i s-a refuzat accesul la un sistem de pedepse alternative care permite deținuților, chiar și celor de conștiință, să părăsească detenția și să lucreze sau să trăiască în arest la domiciliu.

Khawaja s-a confruntat cu alte pedepse despre care susținătorii săi spun că au ca scop reducerea la tăcere a eforturilor sale de a protesta împotriva detenției sale sau a tratamentului la care a fost supus de către Ministerul de Interne, care supraveghează închisorile. După ce bărbatul în vârstă de 61 de ani a scandat sloganuri în curtea închisorii și a rupt un scaun de plastic ca răspuns la faptul că autoritățile penitenciare i-au revocat dreptul de a le suna pe două dintre fiicele sale din detenție, în ultimele luni i s-au adus acuzații suplimentare, inclusiv cea de insultă la adresa unui ofițer de poliție.

Riscurile continuării detenției lui Khawaja au crescut pe măsură ce acesta suportă efectele pe termen lung ale torturii repetate, inclusiv multiplele fracturi la nivelul feței pe care le-a suferit în timpul arestării sale în fața familiei. Rănile sale au dus la o operație de patru ore la maxilar, pe care a suferit-o în timp ce era închis într-un spital militar.

Acest activist suferă, de asemenea, de efectele grevei foamei, inclusiv de impactul alimentației forțate. El are leziuni la spate, inclusiv o fractură de coccis și un umăr rănit, iar familia sa spune că este adesea forțat să poarte cătușe grele pentru a se deplasa la spital pentru tratament sau să călătorească în vehicule care îi agravează afecțiunile medicale.

Citește și: