Fostul şef al ANSVSA, condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare, a anunțat pe Facebook că a părăsit România

Fostul şef al ANSVSA Marian Zlotea, care a fost şi europarlamentar, condamnat, miercuri, la 8 ani şi 6 luni de închisoare, a anunţat că a părăsit România şi a cerut statut de refugiat politic în altă ţară, după modelul fostului său coleg din Parlamentul European, spaniolul Carles Puigdemont.

Marian Zlotea a scris miercuri seara pe Facebook că este nevinovat, iar condamnarea la 8 ani şi 6 luni dispusă miercuri de Curtea de Apel Bucureşti o consideră „nedreaptă”, „dată într-un dosar bazat în totalitate pe două denunţuri neîntemeiate date sub presiune de doi inculpaţi arestaţi care, ulterior denunţurilor, au fost eliberaţi”.

Toată povestea s-a creionat în jurul acţiunilor sociale organizate pe lângă biserici în campania electoral din 2009. Faptele au fost catalogate de DNA ca fapte de corupţie şi trafic de influenţă fără nicio probă în acest sens. Instanta de fond a Tribunalului Bucureşti a dispus în ceea ce mă priveşte o pedeapsa de 2 ani cu suspendare pe care bineînţeles că am considerat-o nedreaptă şi am atacat-o. Instanţa de apel nu a respectat niciun drept la apărare pe tot parcursul procesului schimbând în penultimul termen al pronunţării încadrarea în trafic de influenţă fără ca acest lucru să se fi solicitat de vreuna dintre părţile implicate”, spune Zlotea.

Fostul europarlamentar PDL consideră că sentinţa este nedreaptă şi „este o plată politică pentru simplul fapt că nu am fost de acord ca, la un moment dat, cineva să preia PDL”.

În acest moment, noul PNL format în urma fuziunii cu PDL nu face altceva decât să arunce peste bord toţi liderii vechiului PDL care s-au trezit, în urma acestei fuziuni, cu tot felul de probleme penale. La fel au procedat şi cei dinainte, cei de care am încercat să protejez partidul, care au condus ţara cu ajutorul instituţiilor de forţă care acum s-au pus în slujba noii puteri”, spune fostul europarlamentar.

Marian Zlotea aduagă că va ataca această decizie la ÎCCJ, la CEDO şi la toate instituţiile europene abilitate pentru a/şi dovedi nevinovăţia.

Oricine va avea curiozitatea de a citi acest dosar va vedea că nu există nicio probă care să mă incrimineze. Plătesc acum exclusiv pentru simplul fapt că nu am plecat capul în faţa deţinătorilor puterii absolute. Ultimele alegeri parlamentare şi tot ce s-a întâmplat cu acestea sunt dovada clară că democraţia a fost confiscată în această ţară. În 4 decembrie 2020 am fost ameninţat că dacă nu voi renunţa la monitorizarea procesului electoral din 6 decembrie voi primi o condamnare cu executare în acest dosar. Motiv pentru care nu am mai participat şi am plecat din ţara şi nu am asistat la monitorizarea electorală pe care o desfăşuram in calitate de preşedinte al ATRNU! În acest moment, ştiind de această înscenare de sentinţă care urma să mi se pregătească am părăsit Romania şi, la fel ca fostul meu coleg din Parlamentul European, spaniolul Carles Puigdemont, am cerut statut de refugiat politic în altă ţară. Cu probele şi dovezile pe care le am, inclusiv înregistrările din dosar care îmi dovedesc nevinovăţia, îmi voi căuta dreptatea la CEDO”, spune Marian Zlotea.

Marian Zlotea a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni pentru fapte pe care le-ar fi făcut în perioada când era preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare.