• Poliția a intrat în conflict cu protestatarii anti-LGBTQ în Lisi Wonderland, un loc de desfășurare a evenimentelor din afara Tbilisi.
  • Organizatorii festivalului Tbilisi Pride au declarat într-un tweet că au fost obligați” să anuleze festivalul și să evacueze” teritoriul festivalului.
  • Ministerul georgian de Interne a declarat că ia măsuri adecvate” pentru a asigura formatul sigur” al evenimentului.

Un festival Pride a fost anulat sâmbătă în capitala georgiană Tbilisi de către organizatori, care spun că autoritățile nu au reușit să împiedice perturbările violente din partea unor grupuri de extremă dreapta afiliate la Rusia, informează CNN.

Potrivit postului public de televiziune georgian First Channel, poliția a intrat în conflict cu protestatarii anti-LGBTQ în Lisi Wonderland, un loc de desfășurare a evenimentelor din afara Tbilisi, unde era programat să aibă loc evenimentul închis.

Organizatorii festivalului Tbilisi Pride au declarat într-un tweet că au fost obligați” să anuleze festivalul și să evacueze” teritoriul festivalului. Ministerul de Interne din Georgia a neglijat încă o dată să ne protejeze de grupurile violente de extremă dreapta și a permis mulțimilor să ne împiedice să ne exercităm libertatea de exprimare și de întrunire chiar și în medii private”, au declarat organizatorii Tbilisi Pride.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Videoclipuri postate de canalele activiste georgiene au arătat ciocniri între polițiști și protestatari anti-LGBTQ în zona festivalului din Lisi Wonderland. Protestatarii anti-Pride au fost, de asemenea, filmați dând foc steagurilor Pride. Tbilisi Pride a acuzat guvernul georgian de orchestrare și coordonare cu grupul de extremă-dreapta Alt Info, afiliat la Rusia, care, potrivit acestora, a perturbat evenimentul.

Adjunctul ministrului de interne Alexander Darakhvelidze a declarat reporterilor că evenimentul a fost greu de supravegheat din cauza locației sale, potrivit Reuters. Protestatarii au reușit să găsească… modalități de a intra în zona evenimentului, dar am reușit să evacuăm participanții la Pride și organizatorii”, a declarat Darakhvelidze, potrivit agenției de știri. Nimeni nu a fost rănit în timpul incidentului, iar poliția ia acum măsuri pentru a stabiliza situația”.

Guvernul condamnă orice violență de sâmbătă

Într-o declarație de vineri, Ministerul georgian de Interne a declarat că ia măsuri adecvate” pentru a asigura formatul sigur” al evenimentului de sâmbătă și pentru a proteja libertatea de exprimare și de întrunire a fiecărei persoane”.

Președintele Parlamentului georgian, Shalva Papuashvili, a subliniat că guvernul condamnă orice violență de sâmbătă, potrivit First Channel. Papuashvili a declarat că poliția a făcut față situației și a împiedicat ca participanții la festival să fie răniți, potrivit First Channel.

Președintele georgian, Salome Zourabichvili, a declarat că declarațiile lui Papuashvili și ale altor oficiali guvernamentali nu au nicio valoare, cerând guvernului să înceteze să mai folosească discursul de ură și să mai incite la confruntare”.

Zourabichvili, care este independentă de partidul de guvernământ Visul Georgian, a declarat că sâmbătă au fost încălcate drepturile la întruniri pașnice și la libertatea de exprimare garantate de constituția georgiană.

ONU a condamnat violențele și atacurile asupra Tbilisi Pride” într-un tweet, solicitând autorităților georgiene să denunțe acest incident îngrijorător” și să protejeze drepturile la întrunire pașnică și la exprimare ale persoanelor LGBTQI+ din Georgia. Ambasada SUA la Tbilisi a condamnat, de asemenea, acțiunile unei mulțimi necontrolate care amenința cu violența”, menționând pe Twitter că aceștia au negat dreptul cetățenilor georgieni de a se aduna în mod pașnic.

Citește și