• Sancțiunile în acest caz urmează să fie stabilite.
  • Procesul este intentat din cauza faptului că atunci când utilizatorii dezactivează funcția Location History, aceasta rămâne salvată printr-o altă setare.
  • Curtea Federală din Australia a constatat că Google i-a indus în eroare pe utilizatori.

Acuzațiile potrivit cărora Google, mai exact, compania Alphabet Inc., a înșelat utilizatorii cu setări neclare de urmărire a locației pe smartphone, au dus la decizia unui judecător din Arizona că acestea ar trebui să fie evaluate de un juriu, refuzând să respingă un proces intentat de procurorul general al statului.

Google solicitase o hotărâre sumară pentru a obține respingerea procesului împotriva sa într-un stadiu incipient. Aceasta a argumentat că statul nu a reușit să demonstreze că legea sa privind frauda consumatorilor s-ar putea aplica și a menționat că informațiile furnizate de companie cu privire la setările de confidențialitate au fost clarificate de când a fost intentat procesul, în urmă cu aproape doi ani.

Google și biroul procurorului general nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. Decizia vine la o zi după ce procurorii generali din statul Washington, Indiana, Texas și Districtul Columbia au dat în judecată Google pe motive similare cu cele din cazul din Arizona.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Acțiunea din Arizona se învârte în jurul faptului că utilizatorii de smartphone-uri care rulează sistemul de operare Android al Google și care dezactivează o funcție Location History pentru a limita urmărirea au totuși locația lor salvată în contul lor Google printr-o altă setare, Web App and Activity.

Procurorii s-au certat cu privire la faptul dacă utilizatorii și-au dat seama că trebuie să dezactiveze ambele setări pentru ca Google să nu le urmărească mișcările fizice. Procurorii au solicitat, de asemenea, o hotărâre anticipată în favoarea lor, dar judecătorul a decis anul trecut că multe aspecte factuale trebuie rezolvate și a respins oferta sa.

Conform ultimei hotărâri a judecătorului Timothy Thomason, statul poate continua cu acuzațiile potrivit cărora Google s-ar fi angajat în practici înșelătoare prin faptul că nu a dezvăluit capacitățile sale de urmărire a locației cumpărătorilor de telefoane și utilizatorilor de aplicații. Dar el a respins un al treilea argument conform căruia Google înșală utilizatorii prin preluarea datelor de localizare pentru a ajuta la vânzarea de anunțuri.

În aprilie anul trecut, Curtea Federală din Australia a constatat, într-un caz similar, că Google i-a indus în eroare pe consumatori. Sancțiunile urmează să fie stabilite.