• Google e acuzată de plata a 26 mld. $ ca să-și blocheze concurența.
  • Alphabet a fost găsită vinovată de monopolizarea ilegală a pieței.
  • Departamentul de Justiție ar intenționa dezmembrarea companiei.

Google riscă să se spargă în bucăți. Un tribunal american a găsit compania vinovată de monopolizarea ilegală a pieței motoarelor de căutare. E o victorie istorică pentru Departamentul de Justiție în încercarea sa de a ține în frâu puterea companiilor Big Tech.

Și apar deja informații de la Departamentul de Justiție că Alphabet, compania mamă a Google, ar putea fi obligată să vândă Android și Chrome, două dintre cele mai importante produse ale companiei. Android este folosit pe 2,5 miliarde de device-uri în lume, iar Chrome aduce venituri anuale de peste 300 de miliarde de dolari.

Google e acuzată că a făcut plăți ilegale de 26 de miliarde de dolari către operatorii de telefonie mobilă, dezvoltatorii de browsere și producătorii de device-uri, care au blocat practic orice concurent de pe piață.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Este prima încercare a Washingtonului de a dezmembra o companie pentru monopol ilegal, după eșecul de a destrăma Microsoft acum 20 de ani.

Dacă va reuși, ar fi cea mai mare destrămare a unei companii americane de când AT&T a fost dezmembrată, în anii 1980. Efectul pe bursă a fost imediat, acțiunile Alphabet au înregistrat o scădere de 2,5% într-o singură zi. Totuși, hotărârea nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs.

Ca să compenseze lovitura din justiție, Google a prezentat ieri noua gamă de smartphone-uri Pixel cu integrări mai profunde ale tehnologiei de Inteligență Artificială. O nouă funcție va fi disponibilă numai pentru Pixel, care le permite utilizatorilor să caute informații stocate în capturi de ecran.

Iar utilizatorii Android pot să folosească acum chatbot-ul Gemini suprapus peste o altă aplicație, ca să răspundă la întrebări sau să genereze conținut.

Citește și