Google se confruntă cu acuzații de monopol din partea Departamentului de Justiție. Ce s-ar putea întâmpla cu una dintre cele mai mari companii

Google riscă să se spargă în bucăți. Un tribunal american a găsit compania vinovată de monopolizarea ilegală a pieței motoarelor de căutare. E o victorie istorică pentru Departamentul de Justiție în încercarea sa de a ține în frâu puterea companiilor Big Tech.

Și apar deja informații de la Departamentul de Justiție că Alphabet, compania mamă a Google, ar putea fi obligată să vândă Android și Chrome, două dintre cele mai importante produse ale companiei. Android este folosit pe 2,5 miliarde de device-uri în lume, iar Chrome aduce venituri anuale de peste 300 de miliarde de dolari.

Google e acuzată că a făcut plăți ilegale de 26 de miliarde de dolari către operatorii de telefonie mobilă, dezvoltatorii de browsere și producătorii de device-uri, care au blocat practic orice concurent de pe piață.

Este prima încercare a Washingtonului de a dezmembra o companie pentru monopol ilegal, după eșecul de a destrăma Microsoft acum 20 de ani.

Dacă va reuși, ar fi cea mai mare destrămare a unei companii americane de când AT&T a fost dezmembrată, în anii 1980. Efectul pe bursă a fost imediat, acțiunile Alphabet au înregistrat o scădere de 2,5% într-o singură zi. Totuși, hotărârea nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs.

Ca să compenseze lovitura din justiție, Google a prezentat ieri noua gamă de smartphone-uri Pixel cu integrări mai profunde ale tehnologiei de Inteligență Artificială. O nouă funcție va fi disponibilă numai pentru Pixel, care le permite utilizatorilor să caute informații stocate în capturi de ecran.

Iar utilizatorii Android pot să folosească acum chatbot-ul Gemini suprapus peste o altă aplicație, ca să răspundă la întrebări sau să genereze conținut.

Exit mobile version