• Un elefant pe nume Happy va rămâne la Grădina Zoologică din Bronx după ce o instanţă din New York a respins o cerere potrivit căreia mamiferul ar avea aceleaşi drepturi ca oamenii şi ar trebui eliberat.
  • Elefantul este în captivitate de la vârsta de un an și a fost ținut la Grădina Zoologică din Bronx în ultimii 45 de ani.
  • Proiectul pentru drepturile non-umane pledează pentru personalitatea juridică a „animalelor autonome, non-umane”, cum ar fi maimuțele mari, elefanții, delfinii și balenele.

Cea mai înaltă instanță din New York a decis marți că un elefant de la Grădina Zoologică din Bronx nu este o „persoană” și că gruparea pentru drepturile civile care luptă pentru eliberarea ei într-un sanctuar nu are dreptul să facă acest lucru în numele ei, scrie The Independent. Happy s-a născut în sălbăticie, ea a fost capturată și adusă în SUA.

Elefantul, pe nume Happy, este în captivitate de la vârsta de un an și a fost ținută la Grădina Zoologică din Bronx în ultimii 45 de ani. Grupul care luptă pentru eliberarea ei, Nonhuman Rights Project, a susținut că nu are „contact social direct suficient” după ce mai mulți dintre tovarășii ei elefanți au fost eutanasiați, potrivit hotărârii.

După ce Grădina Zoologică din Bronx a anunțat că nu va mai încuraja această practică, Happy și o altă femelă sunt singurii elefanți care rămân la grădina zoologică.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Deși nimeni nu contestă capacitățile impresionante ale elefanților, respingem argumentele potrivit cărora acesta are dreptul de a solicita remedierea habeas corpus în numele lui Happy”, a scris judecătorul șef Janet DiFiore în hotărâre.

„Habeas corpus este un vehicul procedural menit să asigure drepturile de libertate ale ființelor umane care sunt reținute ilegal, nu animalelor non-umane”.

Grupul susține că Happy ar fi persoană juridică

Proiectul pentru drepturile non-umane pledează pentru personalitatea juridică a „animalelor autonome, non-umane”, cum ar fi maimuțele mari, elefanții, delfinii și balenele. Grupul a spus că Happy este un „non-uman extraordinar de complex din punct de vedere cognitiv și autonom” și susține că ea ar trebui să fie recunoscută ca „persoană juridică” cu dreptul la libertate corporală și că ar trebui să fie imediat eliberată de „închisoarea ilegală” la Grădina Zoologică din Bronx.

Conform hotărârii, directorul grădinii zoologice din Bronx, James Breheny, a explicat că Happy a fost ținută într-o unitate alăturată, dar separată de celălalt elefant al grădinii zoologice deoarece Happy nu interacționeză bine cu alți elefanți.

Breheny a spus că Happy este capabil să interacționeze cu celălalt elefant prin „sunet, olfactiv și atingere” și că un transfer într-un sanctuar pentru elefanți nu ar putea garanta că Happy va avea mai multe interacțiuni cu alți elefanți.

Lauren Choplin, purtătoarea de cuvânt a Nonhuman Rights Project, a declarat că decizia este o pierdere pentru Happy, dar că grupul își va continua campania pentru a o elibera în timp.