• Rezerviștii din județele Prahova și Dâmbovița sunt chemați la pregătire.
  • Rezerva operaţională cuprinde rezerviştii voluntari și cei care au părăsit armata în ultimii 5 ani.
  • Deficitul de personal la Ministerul Apărării este de peste 20%.

În perioada 2-7 septembrie 2024, în judeţele Prahova şi Dâmboviţa se va desfăşura exerciţiul de antrenament pentru evaluarea rezervei, MOBEX-24, anunţă Ministerul Apărării Naționale.

„Cetăţenii din rezerva armatei cu domiciliul în judeţul Prahova, respectiv în judeţul Dâmboviţa, vor fi convocaţi la unităţile militare unde sunt repartizaţi, în vederea desfăşurării unor activităţi specifice de pregătire” se arată în comunicatul MApN.

MApN menţionează că un exerciţiu asemănător s-a mai desfăşurat în judeţul Prahova în anul 2009, iar în judeţul Dâmboviţa în 2014.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Conform art 15 din Lege 446/2006, privind serviciul militar în rezervă, resursele umane din rezervă fac parte din rezerva operaţională şi rezerva generală.

Rezerva operaţională cuprinde rezerviştii din planurile de mobilizare ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi este formată din: rezervişti voluntari care consimt, pe bază de contract, să încadreze funcţii în statele de război ale unităţilor şi rezerviştii care au îndeplinit serviciul militar activ în ultimii 5 ani.

În România, sunt aproximativ 3.000 de rezervişti voluntari, iar din rândul armatei ies anual aproximativ 5.000 – 6.000 de militari, prin demisie sau pensie.

„Rezerviştii României sunt prea bătrâni pentru a lupta pe front. Deficitul de personal la Armată este de zeci de procente. 6.000 de angajaţi au părăsit Ministerul Apărării numai în 2023” declara în februarie generalul Gheorghiţă Vlad, şeful Statului Major al Apărării.

Citește și