• Inteligența artificială este folosită pentru a crea imagini ale copiiilor răpiți în timpul dictaturii din Argentina.
  • Aceste imagini sunt încărcate pe un cont de Instagram, disponibile pentru a fi vizualizate de către oricine.
  • Proiectul servește drept reamintire a celor peste patru decenii pe care le-au petrecut bunicile încercând să-i localizeze pe acești copii.

Publicistul argentinian Santiago Barros a încercat să arate cum ar putea arăta astăzi copiii dispăruți în timpul dictaturii militare din Argentina.  Acesta a folosit inteligența artificială pentru a crea imagini despre cum ar putea arăta acești copii, scrie Associated Press.

Aproape în fiecare zi, Barros încarcă aceste imagini într-un cont de Instagram numit „IAbuelas”, care este o combinație în spaniolă pentru inteligență artificială și bunica, sau abuela – luate de la binecunoscutul grup activist Grandmothers of Plaza de Mayo care caută copii lipsă.

„Am văzut fotografiile celor mai mulți dintre dispăruți, dar nu avem fotografii cu copiii lor, ale acelor copii care au fost furați”, a declarat Barros pentru Associated Press. „M-a frapat că acești oameni nu aveau chip.”

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În timpul dictaturii Argentinei din 1976 până în 1983, oficialii militari au furat în mod sistematic bebeluși de la dizidenții politici care au fost reținuți sau adesea executați și eliminați fără urmă. Copiii erau crescuți de familii politice, sau de cei aliniați ideologic cu guvernul, ca și cum ar fi ai lor.

Folosind o aplicație numită Midjourney, Barros combină fotografii ale taților și mamelor dispărute din arhiva publică a site-ului Bunicii, creând imagini, arătând cum ar putea arăta chipurile copiilor lor ca adulți astăzi. Pentru fiecare combinație, aplicația arată două posibilități pentru femei și două pentru bărbați. Barros alege apoi imaginea fiecărui gen care pare cea mai realistă.

Proiectul nu intenționează să înlocuiască eforturile conduse de grupul Grandmothers of Plaza de Mayo de identificare a nepoților prin testarea ADN. În schimb, spune Barros, scopul este să stârnească conștiința celor adulților de peste 46 de ani care ar putea avea îndoieli cu privire la originea lor. El vrea ca proiectul să servească drept reamintire a celor peste patru decenii pe care le-au petrecut bunicile încercând să-i localizeze pe acești copii.

Citește și: