• Străinii care se mutau în Italia aveau de plătit până acum un impozit anual fix de 100.000 EUR.
  • Cu un deficit bugetar de 7,4% din PIB anul trecut, guvernul italian a mărit suma impozitului fix la 200.000 EUR pe an.
  • Cei care trăiesc deja în Italia vor plăti în continuare 100.000 EUR, iar suma de 200.000 EUR se va aplica noilor veniți.

Până acum, Italia era raiul pentru străinii cu averi mari, dar care nu voiau să plătească prea mult impozit din banii lor. Pentru o sumă fixă, Italia nu cerea declarații privind veniturile. Lucrurile însă se schimbă, bugetul Italiei are nevoie de bani.

Cum se va schimba sistemul?

Sistemul se aplică cetățenilor străini care stabilesc reședința în Italia. Până acum, aceștia nu erau obligați să declare avere sau venituri suplimentare; era suficient să plătească anual o sumă de 100.000 de euro pentru a-și îndeplini toate obligațiile financiare față de Italia.

Având în vedere deficitul bugetar al Italiei, de 7,4% din PIB — mult peste limita de 3% cerută de Uniunea Europeană și Comisia Europeană — guvernul italian, condus de prim-ministrul Giorgia Meloni, a decis să dubleze această sumă de la 100.000 de euro la 200.000 de euro.

Recomandări

ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
BACK TO OFFICE
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA
PLANUL LUI ZELENSKI
NEW LOOK, NEW YOU
LASĂ MAȘINA ACASĂ!

Este vorba despre persoanele foarte bogate, precum actorul George Clooney, care are reședința în Italia și o vilă spectaculoasă pe marginea lacului Como. Multe vedete aleg lacul Como pentru a-și construi vile.

Ce se va întâmpla cu rezidenții care trăiesc deja în Italia?

Pentru aceștia, suma de 100.000 de euro va rămâne valabilă, deci nu se va schimba nimic în acest sens.

În plus, pensionarii străini care decid să se mute în Italia vor beneficia de reduceri semnificative la impozitarea averilor lor. Totuși, există o singură condiție: trebuie să se stabilească în zone subdezvoltate, precum Sicilia, Calabria și alte regiuni similare. Nu pot opta pentru orașe mari, cum ar fi Milano, Napoli sau Roma.

Citește și