• Jurnalista Zhang Zhan a ajuns la închisoare în China pentru postări despre COVID-19.
  • Numărul scriitorilor arestați în China depășește 100.
  • Și Sun Qing a fost arestat în 2020 pentru „incitarea la opoziție față de puterea statului” după ce a postat declarații critice la adresa politicilor guvernamentale COVID-19.

Jurnalista Zhang Zhan a ajuns la închisoare în China. Aceasta a încercat în 2020 să posteze online informații despre startul pandemiei la Wuhan. Justiția din China a considerat că provoacă scandal, iar acțiunile i-au adus o condamnare de 4 ani de închisoare. Mai mult, raportul Freedom to Write index dezvăluie că o treime din scriitorii închiși în lume sunt chinezi.

Cine sunt cei mai cunoscuți scriitori sau jurnaliști închiși?

Zhang Zhan este o jurnalistă cetățeană care a fost arestată în 2020 și condamnată la patru ani de închisoare pentru „provocarea de certuri și provocarea de probleme”. Ea a fost închisă după ce a raportat despre răspunsul inițial la pandemia de COVID-19 din Wuhan, încercând să ofere o perspectivă transparentă asupra situației de pe teren.

Gulnisa Imin este o poetă uigură care a fost condamnată la 17 ani și jumătate de închisoare sub acuzația de promovare a „separatismului”. Poezia ei, inspirată de lucrarea „O mie și una de nopți”, a fost interpretată de autorități ca având conținut separatist.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Și Sun Qing a fost arestat în 2020 pentru „incitarea la opoziție față de puterea statului” după ce a postat declarații critice la adresa politicilor guvernamentale COVID-19 pe WeChat și X (fostul Twitter).

Câți scriitori sunt închiși în China și pentru ce?

În China, 107 scriitori sunt închiși pentru conținutul publicat, majoritatea pentru exprimare online, conform raportului Freedom to Write index de la Pen America. Aproape jumătate dintre aceștia sunt acuzați de „provocare de scandaluri”, o acuzație considerată vagă și abuziv utilizată de autorități.

James Tager, directorul de cercetare la Pen America, a remarcat ca „Nu toți oamenii arestați pentru exprimarea lor online se vor găsi reprezentați în acest raport. Este cert că numărul adevărat al tuturor celor care sunt pedepsiți pentru exprimarea lor în China este cu mult mai mare decât cifrele reprezentate aici și nici măcar nu se numără pe cei care sunt cenzurați sau care se autocenzurează de teama unei pedepse oficiale.”

Citește și