• Sute de muncitori de la Disneyland au protestat în fața parcului săptămâna aceasta.
  • Au votat aproape în unanimitate pentru a autoriza greva vineri, cu câteva zile înainte de reluarea negocierilor contractuale.
  • Oficialii sindicatului spun că aproximativ unul din zece membri ai distribuției Disneyland a rămas fără locuință în timp ce lucra acolo.

O femeie din SUA lucrează ca îngrijitoare de noapte la Disneyland, ceea ce înseamnă că trebuie să doarmă ziua – o provocare majoră, mai ales când locuiești în mașină cu doi câini, scrie BBC. Carranza spune că câștigă 20,65 dolari pe oră, dar vara trecută nu și-a putut permite chirie în acest oraș din California de Sud, unde un apartament mediu poate costa mai mult de 2.000 de dolari pe lună.

Carranza a povestit greutățile din acea vară, inclusiv modul în care ea se strecoară pentru a face dușuri în departamentul de costume de la Disneyland. Acum împarte un mic apartament cu iubitul ei, care lucrează și el la parc, dar abia își pot acoperi cheltuielile.

„Nu este ceva ce ar trebui să experimenteze cineva care lucrează cu normă întreagă pentru o companie precum Disney”, a spus ea pentru BBC.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Ca și alți lucrători din parc, Carranza a detaliat dificultățile financiare pe care le întâmpină lucrând în ceea ce se presupune a fi „cel mai fericit loc de pe Pământ”. Aproximativ 10.000 de lucrători sindicali de la Disneyland amenință să facă grevă pentru salarii mai mari și împotriva practicilor.

Sute de muncitori au protestat în fața parcului săptămâna aceasta, purtând pancarte și insigne cu pumnul lui Mickey Mouse. „Mickey ar dori un salariu echitabil”, scandau ei lângă porțile Disneyland.

Au votat aproape în unanimitate pentru a autoriza greva vineri, cu câteva zile înainte de reluarea negocierilor contractuale. Deși votul nu înseamnă că greva este iminentă, ar putea determina lucrătorii să acționeze rapid dacă negocierile eșuează. Autorizarea oferă, de asemenea, sindicatelor o pârghie importantă în discuțiile cu conducerea Disney.

Contractul pentru membrii distribuției de la Disneyland a expirat pe 16 iunie, iar negocierile actuale implică o coaliție de sindicate care reprezintă aproape 10.000 de angajați ai parcului, de la cei care interpretează personaje și operează atracții până la vânzători, lucrători în restaurante și personal de întreținere.

Oficialii sindicatului spun că aproximativ unul din zece membri ai distribuției Disneyland a rămas fără locuință în timp ce lucra acolo. Un sondaj al angajaților a arătat că 73% dintre ei nu câștigă suficient pentru a acoperi cheltuielile de bază în fiecare lună.

„Noi suntem cei care facem magia”, spune L. Slaughter, o gazdă din Toontown. „Disney trebuie să ne plătească un salariu viabil.” Slaughter a petrecut doi ani locuind în mașina ei în timp ce lucra la parc. Acum are un apartament mic la aproximativ o oră de mers cu mașina de Disneyland.

Ea spune că petrecea mult timp căutând un loc de parcare sigur pentru a dormi, adăugând că personalul nu are voie să doarmă în parcările Disneyland. „Chiria mea a crescut recent cu 200 de dolari și nu știu dacă voi mai putea să-mi permit chiria”, spune ea.

Slaughter câștigă 19,90 USD pe oră, datorită unui mandat privind salariul minim adoptat de alegătorii orașului în 2018. Disney a încercat fără succes să oprească creșterea salariilor, dar lucrătorii spun că încă nu este suficient pentru a trăi în California de Sud. Un calculator al salariului de trai de la MIT indică faptul că o persoană singură, fără copii, ar trebui să câștige 30,48 dolari pe oră pentru a-și permite să locuiască lângă Disneyland, în Orange County.

Lucrătorii care au vorbit cu BBC au spus că își păstrează locurile de muncă în parc pentru că iubesc brandul Disney și beneficiază de avantaje precum asistență medicală generoasă și o bancă de alimente operată de sindicate, pe care unii lucrători o consideră salvatoare.

Disney spune că se angajează să negocieze cu „membrii distribuției” săi – termenul companiei pentru angajați. „Respectăm și prețuim membrii distribuției noastre și recunoaștem rolul important pe care îl joacă în crearea fericirii pentru oaspeții noștri”, a spus Disney într-un comunicat, adăugând că discuțiile cu sindicatele vor continua pe 22 iulie și că se angajează să ajungă la un acord „care se concentrează pe ceea ce contează cel mai mult pentru membrii actuali ai distribuției, ne ajută să atragem noi angajați și poziționează Disneyland Resort pentru creștere și crearea de mai multe locuri de muncă”.

Ultima grevă de la Disneyland a fost în 1984 și a durat 22 de zile.

Carranza a descris munca pe care o desfășoară noaptea în parc ca fiind obositoare – curățarea, lustruirea și repararea podelelor, uneori instalarea covoarelor. Ea a spus că vara trecută, locuirea în mașina ei a fost cel mai dificil moment din viața ei și că cei doi câini ai ei au ajutat-o să supraviețuiască. „Știu că ei sunt motivul pentru care sunt încă aici”, a spus ea. „Au fost momente în care m-am întrebat ce fac aici și cum voi reuși să-mi revin.”

Chiar și cu garsoniera mică pe care o are acum, Carranza spune că încă trăiește de la un salariu la altul și că uneori își permite doar să mănânce orez sau tăiței.

Deși revendicările muncitorilor sunt economice, votul pentru grevă a fost convocat ca răspuns la plângerile că muncitorii au fost sancționați pentru că au purtat insigne sindicale și au distribuit informații despre sindicat în parc. În iunie, sindicatele au depus acuzații de practici neloiale la Consiliul Național pentru Relații de Muncă împotriva Disney pentru „disciplină ilegală, intimidare și supraveghere a membrilor de sindicat care își exercită dreptul de a purta insigne de sindicat la locul de muncă”.

Colleen Palmer, unul dintre negociatorii de la Local UFCW 324, lucrează la Disneyland de aproape 37 de ani și câștigă aproape 24 de dolari pe oră ca „gazdă de marfă”. Ea spune că și-a purtat insigna sindicală pentru mai puțin de jumătate de oră înainte ca cei de la conducere să-i ceară să o scoată.

Palmer spune că lucrătorii sunt responsabili pentru experiența de care se bucură clienții la Disneyland și că loialitatea și experiența lor ar trebui să fie recompensate. Ea a spus că diferența de salarii dintre angajați și directorii companiei este scandaloasă: compensația CEO-ului Disney, Bob Iger, a fost de 31,6 milioane de dolari în 2023 – de sute de ori mai mult decât suma câștigată de membrii distribuției Disneyland.

„Mă face să mă întreb, de ce nu vrei să mă recunoști? Eu sunt cea care contribuie la acei bani, pentru ca tu să îți poți permite echipa de sport acum”, a spus ea, referindu-se la zvonurile că Iger și soția sa au preluat echipa de fotbal feminin din LA, Angel City Football Club.

Diferența dintre salariile lucrătorilor și management a alimentat tulburările de muncă în Statele Unite. Potrivit Institutului de Politică Economică, compensația CEO-ului a crescut cu 1.460% între 1978 și 2021.

Disneyland este un loc de muncă unic. Mulți îl consideră o carieră, nu doar un loc de muncă, iar muncitorii sunt adesea și fani ai mărcii Disney – unii îl numesc cultul Disney. Lucrătorii beneficiază de avantaje precum intrarea gratuită în parcurile Disney pentru familia și prietenii lor. Dar spun că Disney nu este flexibil atunci când au o criză în familie sau se îmbolnăvesc.

Mulți au al doilea și chiar al treilea loc de muncă, dar programele imprevizibile de la Disneyland le fac dificil de jonglat cu aceste angajamente suplimentare.

Pentru studenții și pensionarii care lucrează cu normă parțială, poate fi un loc de muncă de vis. Totuși, nu mai oferă un salariu de trai pentru rezidenții din Anaheim și din împrejurimi, un oraș bogat al cărui cel mai mare angajator este Disney, spun muncitorii.

„Fără noi, Disney ar fi ca oriunde altundeva”, spune Morgan, care a locuit patru ani în moteluri din jurul Disneylandului împreună cu copiii săi și a preferat să fie identificat doar după al doilea nume.

Despărțirea căsătoriei lui Morgan l-a făcut să-și piardă locuința, iar motelurile ieftine erau tot ce și-a putut permite cu salariul de la Disney. Când copiii lui erau cu mama lor, el dormea ​​adesea afară și se ascundea în umbră pentru a evita poliția.

Acum are un al doilea loc de muncă cu normă întreagă ca recrutor – pe care îl poate face de acasă – și un apartament pe care și-l poate permite cu veniturile cumulate.

Totuși, el se mândrește cu slujba sa de a vinde mărfuri Disney și spune că fiecare membru al distribuției ia slujba în serios.

Citește și