Meta interzice rețelele media de stat din Rusia. Cu ce acuzații vine compania mamă a Facebook

Proprietarul Facebook Meta spune că interzice mai multe rețele mass-media de stat ruse, susținând că folosesc tactici înșelătoare pentru a efectua operațiuni de influență și pentru a evita detectarea pe platformele sale, scrie BBC.

„După o analiză atentă, ne-am extins aplicarea în curs de desfășurare împotriva instituțiilor media de stat ruse. Rossiya Segodnya, RT și alte entități conexe sunt acum interzise din aplicațiile noastre la nivel global pentru activități de interferență străină”, a spus Meta. Interdicțiile sunt de așteptat să intre în vigoare în următoarele zile.

Platformele media de stat ruse au fost supuse unui control sporit din cauza afirmațiilor că au încercat să influențeze politica în țările occidentale. Pe lângă Facebook, gigantul rețelelor sociale Meta deține Instagram, WhatsApp și Threads.

Mișcarea marchează o escaladare a poziției celei mai mari firme de social media din lume față de companiile media de stat ruse.

În urmă cu doi ani, Meta a luat măsuri pentru a limita răspândirea mass-media rusă controlată de stat, inclusiv oprirea posturilor de a difuza reclame pe platformele sale și limitarea acoperirii conținutului acestora.

După începutul războiului din Ucraina, Meta – ca și alte platforme de socializare – a dat curs solicitărilor UE, Regatul Unit și Ucraina de a bloca unele mass-media de stat ruse din acele regiuni.

La începutul acestei luni, SUA a acuzat postul de radiodifuzor de stat RT că a plătit unei firme din Tennessee 10 milioane de dolari pentru a „crea și distribui conținut către publicul american cu mesaje ascunse ale guvernului rus”.

Un rechizitoriu spunea că videoclipurile – care promovau adesea narațiuni de dreapta pe probleme precum imigrația, genul și economia – au fost „editate, postate și regizate” în secret de doi angajați ai RT.

Săptămâna trecută, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat noi sancțiuni împotriva RT, acuzând-o că este „un braț de facto al aparatului de informații al Rusiei”. Înalt diplomatul american a declarat vineri reporterilor că RT face parte dintr-o rețea de instituții de presă susținute de Rusia, care au încercat să „submineze democrația în Statele Unite în mod ascuns”. El a adăugat că guvernul rus a „încorporat în RT, o unitate cu capacități operaționale cibernetice și legături cu informațiile ruse”.

RT a transmis în direct remarcile domnului Blinken despre X și a declarat-o „cea mai recentă teorie a conspirației din SUA”.

Exit mobile version