- Procesul intentat de editor este cel mai recent dintr-o serie de cazuri similare.
- Procesul conține un apel la importanța „vitală” a jurnalismului independent al Times pentru democrație.
- OpenAI a fost dat în judecată în mai multe rânduri pentru utilizarea de către scriitori de ficțiune a materialelor protejate prin drepturi de autor.
The New York Times a dat în judecată OpenAI și Microsoft în legătură cu utilizarea conținutului său pentru antrenarea sistemelor de inteligență artificială generativă și a modelelor de limbaj de mari dimensiuni, o acțiune prin care compania ar putea primi daune de miliarde de dolari, scrie The Guardian.
Advertisment
Procesul privind încălcarea drepturilor de autor, intentat miercuri la un tribunal federal din Manhattan, susține că, deși companiile au copiat informații din mai multe surse pentru a-și construi sistemele, acestea acordă „o importanță deosebită” conținutului New York Times și „caută să profite de investițiile masive ale Times în jurnalismul său, folosindu-l pentru a construi produse substitutive fără permisiune sau plată”.
„Utilizarea ilegală” a „articolelor de știri protejate de drepturi de autor, a investigațiilor aprofundate, a articolelor de opinie, a recenziilor, a ghidurilor de instrucțiuni și a altora” ale ziarului pentru a crea produse de inteligență artificială „amenință capacitatea The Times de a furniza acest serviciu”, se susține în proces. Procesul conține un apel la importanța „vitală” a jurnalismului independent al Times pentru democrație, susținând că acesta este „din ce în ce mai rar și mai valoros”.
Recomandări
OpenAI, dată în judecată de mai multe ori
Procesul intentat de editor este cel mai recent dintr-o serie de cazuri similare, inclusiv unul intentat de peste o duzină de autori în septembrie, care vizează compania pentru utilizarea scrierilor lor.
Modelele de învățare a limbilor străine s-au confruntat cu un control din ce în ce mai atent de când au explodat în popularitate în ultimul an, în special agențiile de știri fiind îngrijorate de faptul că aceste instrumente vor răspândi informații eronate care le sunt atribuite și vor utiliza conținutul lor fără a fi încurajate să facă clic pe sursa originală. ChatGPT a fost lansat în noiembrie 2022 și a adunat 100 de milioane de utilizatori în doar două luni. Un an mai târziu, avea mai mult de 100 de milioane de utilizatori pe săptămână.
Compania mamă a ChatGPT, OpenAI, a fost zguduită luna trecută de un conflict intern cu privire la direcția companiei în creștere rapidă și dacă să mențină aderența la principiile „safety-first”, pe care a fost fondată, sau să urmeze o strategie de creștere mai puțin constrânsă.
Conflictul a dus la destituirea directorului său general, Sam Altman, care s-a manifestat în mod deschis, după care angajații s-au mobilizat pentru revenirea acestuia și a fost reangajat cu succes. Tulburările, care s-au concentrat asupra conducerii companiei pe măsură ce instrumentele sale dezvoltă mai multe capacități, nu au abordat o bătălie care se intensifică între furnizorii de informații utilizate pentru a antrena sistemele de inteligență artificială și operatorii tehnologiei.
OpenAI a fost dat în judecată în mai multe rânduri pentru utilizarea de către scriitori de ficțiune a materialelor protejate prin drepturi de autor, inclusiv într-un proces colectiv în curs de desfășurare. În septembrie, arhiva foto Getty a dat în judecată o altă firmă de inteligență artificială pentru utilizarea imaginilor sale.
Citește și
- Ce tehnologii „mor” în 2023? Topul realizat de CNET
- Totul despre rețeaua de spioni ruși dislocați de Putin în Occident: Cum obține Kremlinul identitățile false
- Tendințele în dating din 2023: Care dintre ele ți-ar putea aduce „fluturi” în stomac și de care ar trebui să te ferești
Partenerii noștri