• Joost Klein, în vârstă de 26 de ani, a fost eliminat din competiția din orașul suedez Malmö din cauza unui „incident” petrecut după semifinala de joi.
  • Uniunea Europeană de Radio și Televiziune afirmă că versiunea televiziunii olandeze nu corespunde cu relatările martorilor.
  • „Comportamentul lui Joost a fost o încălcare clară a regulilor concursului, care sunt concepute pentru a asigura un mediu de lucru sigur“.

Organizatorii concursului Eurovision și-au apărat decizia de descalificare a concurentului olandez cu doar câteva ore înainte de marea finală de sâmbăta trecută, afirmând că versiunea evenimentelor prezentată de partea olandeză „nu corespunde cu declarațiile împărtășite […] de către personal și martori”, scrie The Guardian.

Cântărețul și rapperul olandez Joost Klein, în vârstă de 26 de ani, a fost eliminat din competiția din orașul suedez Malmö din cauza unui „incident” petrecut după semifinala de joi, în care a fost implicată o femeie din echipa de producție, a cărui natură exactă a făcut obiectul unui dezacord neplăcut între organizatorii evenimentului muzical și televiziunea olandeză Avrotros.

După confirmarea expulzării lui Klein sâmbătă după-amiază, Avrotros s-a declarat „șocată” de decizia „disproporționată”, insistând că Klein a făcut doar o „mișcare amenințătoare” față de o cameramană, dar nu a atins-o.

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
UN BAN DAI ȘI STAI ÎN RAI
AU SUBIECTE DE DISCUȚIE
GLUTEN FREE, CAKE FOR ME!
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE

„Împotriva acordului clar încheiat, Joost a fost filmat când tocmai coborâse de pe scenă și trebuia să se grăbească spre camera verde. În acel moment, Joost a indicat în mod repetat că nu dorește să fie filmat. Acest lucru nu a fost respectat”, a declarat Avrotros.

Însă, într-o declarație de marți, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a declarat că versiunea lui Avrotros, care a fost distribuită pe scară largă pe rețelele de socializare, nu corespunde cu relatările martorilor transmise organizatorilor și poliției suedeze.

„Comportamentul lui Joost a fost o încălcare clară a regulilor concursului, care sunt concepute pentru a asigura un mediu de lucru sigur pentru tot personalul și pentru a proteja producția”, se arată în declarația EBU.

„Nu judecăm anticipat procesul juridic, dar, având în vedere circumstanțele în care s-a întâmplat și faptul că dosarul poliției va fi înmânat în scurt timp procurorului, nu ar fi fost adecvat ca Joost să participe la marea finală”.

Aceasta a adăugat că decizia de a-l exclude a fost susținută de organul de conducere al concursului și susținută în unanimitate de consiliul executiv al EBU, „în urma unei investigații interne amănunțite”.

Citând o sursă „cu informații foarte bune”, cotidianul suedez Aftonbladet a relatat luni că incidentul a avut loc în legătură cu ieșirea lui Klein de pe scenă după prestația sa din semifinală și că aparatul foto al femeii a fost deteriorat în timpul altercației.

Înainte de descalificarea sa, piesa de gabber-pop a lui Klein, Europapa, era văzută ca fiind una dintre favoritele concursului, care a fost câștigat în cele din urmă de cântărețul elvețian Nemo.

A fost pentru prima dată în istoria de 68 de ani a Eurovisionului când un concurent a fost descalificat după începerea evenimentului de cinci zile.

Citește și