Organizatorii Eurovision apără decizia de descalificare a lui Joost Klein. Declarațiile oficiale ale EBU

Organizatorii concursului Eurovision și-au apărat decizia de descalificare a concurentului olandez cu doar câteva ore înainte de marea finală de sâmbăta trecută, afirmând că versiunea evenimentelor prezentată de partea olandeză „nu corespunde cu declarațiile împărtășite […] de către personal și martori”, scrie The Guardian.

Cântărețul și rapperul olandez Joost Klein, în vârstă de 26 de ani, a fost eliminat din competiția din orașul suedez Malmö din cauza unui „incident” petrecut după semifinala de joi, în care a fost implicată o femeie din echipa de producție, a cărui natură exactă a făcut obiectul unui dezacord neplăcut între organizatorii evenimentului muzical și televiziunea olandeză Avrotros.

După confirmarea expulzării lui Klein sâmbătă după-amiază, Avrotros s-a declarat „șocată” de decizia „disproporționată”, insistând că Klein a făcut doar o „mișcare amenințătoare” față de o cameramană, dar nu a atins-o.

„Împotriva acordului clar încheiat, Joost a fost filmat când tocmai coborâse de pe scenă și trebuia să se grăbească spre camera verde. În acel moment, Joost a indicat în mod repetat că nu dorește să fie filmat. Acest lucru nu a fost respectat”, a declarat Avrotros.

Însă, într-o declarație de marți, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a declarat că versiunea lui Avrotros, care a fost distribuită pe scară largă pe rețelele de socializare, nu corespunde cu relatările martorilor transmise organizatorilor și poliției suedeze.

„Comportamentul lui Joost a fost o încălcare clară a regulilor concursului, care sunt concepute pentru a asigura un mediu de lucru sigur pentru tot personalul și pentru a proteja producția”, se arată în declarația EBU.

„Nu judecăm anticipat procesul juridic, dar, având în vedere circumstanțele în care s-a întâmplat și faptul că dosarul poliției va fi înmânat în scurt timp procurorului, nu ar fi fost adecvat ca Joost să participe la marea finală”.

Aceasta a adăugat că decizia de a-l exclude a fost susținută de organul de conducere al concursului și susținută în unanimitate de consiliul executiv al EBU, „în urma unei investigații interne amănunțite”.

Citând o sursă „cu informații foarte bune”, cotidianul suedez Aftonbladet a relatat luni că incidentul a avut loc în legătură cu ieșirea lui Klein de pe scenă după prestația sa din semifinală și că aparatul foto al femeii a fost deteriorat în timpul altercației.

Înainte de descalificarea sa, piesa de gabber-pop a lui Klein, Europapa, era văzută ca fiind una dintre favoritele concursului, care a fost câștigat în cele din urmă de cântărețul elvețian Nemo.

A fost pentru prima dată în istoria de 68 de ani a Eurovisionului când un concurent a fost descalificat după începerea evenimentului de cinci zile.

Exit mobile version