• Platforma de socializare X, fostul Twitter, a fost interzisă în Brazilia după ce nu a respectat termenul limită impus de un judecător.
  • Judecătorul Alexandre de Moraes a ordonat suspendarea mai multor conturi de pe X pentru răspândirea dezinformării.
  • X riscă amenzi pentru nerespectarea ordinelor judecătorești, iar judecătorul a dat companiilor Apple și Google.

X, fostul Twitter, a fost interzis în Brazilia după ce nu a respectat termenul limită stabilit de un judecător al Curții Supreme pentru desemnarea unui nou reprezentant legal în țară, conform BBC.

Alexandre de Moraes a ordonat „suspendarea imediată și completă” a platformei de social media până când aceasta se conformează tuturor ordinelor judecătorești și plătește amenzile existente.

Disputa a început în aprilie, când judecătorul a ordonat suspendarea a zeci de conturi X pentru că ar fi răspândit dezinformare. Reacționând la decizie, proprietarul X, Elon Musk, a declarat: „Libertatea de exprimare este fundamentul democrației, iar un pseudo-judecător neales din Brazilia o distruge în scopuri politice”. Se spune că rețeaua de socializare este utilizată de cel puțin o zecime din cei 200 de milioane de locuitori ai țării.

Recomandări

HAGA GOING GREENER
TRAFIC AFECTAT DE INUNDAȚII
UNDE MERGI AZI?
SUA, ÎN PERICOL
CUM E VREMEA?
4 MORȚI ÎN INUNDAȚII

Aceasta și-a închis biroul din Brazilia la începutul acestei luni, afirmând că reprezentanta sa a fost amenințată cu arestarea dacă nu se conformează ordinelor pe care le-a descris drept „cenzură” – precum și ilegale în conformitate cu legislația braziliană.

Judecătorul Moraes a ordonat ca toate conturile X acuzate de răspândirea dezinformării – mulți susținători ai fostului Președinte de dreapta Jair Bolsonaro – să fie blocate în timp ce sunt investigate. El a declarat că reprezentanții legali ai companiei vor fi trași la răspundere dacă vreun cont va fi reactivat.

X a fost amenințată cu amenzi pentru refuzul de a se conforma acestui ordin, iar compania și Musk s-au alăturat criticilor din Brazilia acuzându-l pe judecător că este de stânga.

Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de dispute în care a fost implicat miliardarul din domeniul tehnologiei – care a intrat în conflict cu UE cu privire la reglementarea X și, la începutul acestei luni, a fost implicat într-un război al cuvintelor cu prim-ministrul britanic Sir Keir Starmer.

Se așteaptă ca platforma să nu mai fie disponibilă în țară în următoarele 24 de ore.

Judecătorul Moraes a acordat companiilor precum Apple și Google un termen de cinci zile pentru a elimina X din magazinele lor de aplicații și pentru a bloca utilizarea sa pe sistemele iOS și Android. El a adăugat că persoanele sau întreprinderile care utilizează mijloace precum VPN-urile pentru a accesa platforma ar putea fi amendate cu 50 000 de reali (6,7 000 de lire sterline).

Între timp, conturile bancare ale firmei de internet prin satelit Starlink a lui Musk au fost înghețate în Brazilia în urma unui ordin anterior al Curții Supreme a țării.

X nu este prima companie de social media care se află sub presiunea autorităților din Brazilia. Anul trecut, Telegram a fost interzisă temporar pentru că nu a cooperat cu solicitările de blocare a anumitor profiluri.

Serviciul de mesagerie Whatsapp al Meta s-a confruntat, de asemenea, cu interdicții temporare în 2015 și 2016 pentru că a refuzat să se conformeze solicitărilor poliției privind datele utilizatorilor.

Citește și