- Nicholas Rossi era căutat pentru agresiune sexuală în SUA, dar după ce moartea sa a fost anunțată în 2020, poliția a renunțat la urmărire – până când a apărut viu și bolnav în Glasgow.
- Rossi susținuse că era, de fapt, Arthur Knight – un orfan din Irlanda, care nu a fost niciodată în SUA.
- Dar acum un tribunal scoțian a decis că Arthur Knight și Nicholas Rossi sunt unul și același om.
Nicholas Rossi era căutat pentru agresiune sexuală în SUA, dar după ce moartea sa a fost anunțată în 2020, poliția a renunțat la urmărire – până când a apărut viu și bolnav în Glasgow. Rossi susținuse că era, de fapt, Arthur Knight – un orfan din Irlanda, care nu a fost niciodată în SUA. Dar acum un tribunal scoțian a decis că Arthur Knight și Nicholas Rossi sunt unul și același om.
Advertisment
Bărbatul de 35 de ani s-a luptat cu extrădarea timp de 11 luni, insistând că el este Knight. Dar vineri (11 noiembrie), Curtea șerifului din Edinburgh a constatat că este vorba despre Rossi, un bărbat căutat de autoritățile americane în legătură cu două acuzații de viol și una de agresiune sexuală.
Rossi a fost arestat pentru prima dată în octombrie anul trecut, după ce s-a internat la un spital din Glasgow cu SARS-Cov-2. Se presupune că acesta și-a înscenat propria moarte în SUA și a fugit în Scoția pentru a se sustrage urmăririi penale. Personalul medical și poliția au reușit să îl identifice comparând tatuajele sale cu fotografiile lui Rossi aflate într-o notiță oficială a Interpol. Apoi au avut loc audieri preliminare, în cadrul cărora Rossi a demis cel puțin șase avocați și a declarat că a fost torturat în închisoare.
Recomandări
De asemenea, accentul lui Rossi s-a schimbat de mai multe ori în timp ce depunea mărturie. Audierile au culminat cu un caz extraordinar de identificare, în care acesta a insistat că amprentele sale digitale au fost falsificate și că a fost tatuat în timp ce era inconștient în spital pentru a semăna cu Rossi.
În cadrul audierii mult așteptate pentru stabilirea identității lui Rossi, șeriful Norman McFadyen a declarat: „În cele din urmă, sunt convins, după ce am pus în balanță probabilitățile, de probele amprentelor digitale, fotografiilor și tatuajelor, luate împreună, susținute de dovezile privind schimbarea numelui, că domnul Knight este într-adevăr Nicholas Rossi, persoana căutată pentru extrădare de către Statele Unite.”
Șeriful a declarat că ar fi fost pregătit să accepte ca fiind „suficiente” pentru a-l identifica pe bărbatul căutat, doar amprentele digitale sau fotografii ale capului și fotografii ale tatuajelor lui Rossi pe documente americane luate împreună. Șeriful Norman McFadyen a respins afirmația lui Nicholas Rossi, potrivit căreia amprentele sale au fost luate de un lucrător al NHS, pe nume Patrick, în numele unor procurori din SUA, în timp ce se afla la terapie intensivă.
Acesta a declarat: „Nu am nici un motiv valabil sau coerent pentru a mă îndoi că amprentele examinate au fost cele furnizate de autoritățile americane și că acestea sunt amprentele lui Nicholas Rossi și resping explicația domnului Knight cu privire la modul în care amprentele sale au fost luate în timp ce se afla în spital… ca fiind neverosimilă și fantezistă.”
Partenerii noștri