• Ziarele au fost din nou chemate în instanță pentru acuzații de hăcuire telefonică.
  • Directorii a trei ziare se confruntă cu un nou adversar, prințul Harry, duce de Sussex.
  • Reclamațiile au fost depuse la Înalta Curte împotriva News Group Newspapers, Associated Newspapers, Mirror Group Newspapers.

Procesele civile demarate împotriva presei tabloide de către prințul Harry, care este așteptat să apară în instanță în iunie, au dat startul unui nou scandal, de lungă durată privind pirateria telefonică. Procesul a izbucnit pentru prima dată în 2011, când a ieșit la iveală faptul că jurnaliștii de la News of the World au piratat mesageria vocală a adolescentei ucise Milly Dowler, scrie Financial Times. Scandalul care a urmat a dus la închiderea ziarului și la o anchetă publică privind cultura, practicile și etica presei, dar și la o amplă anchetă a poliției.

„Prințul Harry are o misiune împotriva unui sistem, despre care el crede că există în Marea Britanie între presa tabloidă și Casa Regală”, a declarat analistul media Alice Enders. „El dorește… din principiu să provoace cât mai multe daune reputaționale posibil. Evident, banii nu contează la fel de mult ca misiunea. Pirateria telefonică tocmai a ieșit din atenția publicului, iar prințul Harry a readus-o în prim-plan”.

Grupul MGN a plătit daune de 1,2 milioane de lire sterline, după ce Înalta Curte a concluzionat că a existat o „cultură generalizată a pirateriei telefonice”, care s-a extins de la jurnaliști până la „personalul de conducere”. De atunci, sute de victime au inițiat procese civile, iar MGN a plătit 600 de despăgubiri.

Recomandări

CUM MĂNÂNCI CUMPĂTAT?
FĂ O ȘCOALĂ CA ACASĂ
ATACURI ÎN SIRIA
ISRAELUL LOVEȘTE YEMEN
TRUMP ÎȘI NUMEȘTE AMBASADORII
JURNALIȘTI MORȚI ÎN GAZA

În observațiile scrise, ducele a declarat că strângerea ilegală de informații i-a provocat „o suferință imensă” și „a prezentat îngrijorări foarte reale în materie de securitate nu numai pentru mine, ci și pentru toți cei din jurul meu”, precum și crearea unei „cantități uriașe de paranoia în relațiile mele”.

MGN a declarat: „În cazul în care au avut loc abateri istorice, am recunoscut faptele, ne asumăm întreaga responsabilitate și ne cerem scuze fără rezerve, dar ne vom apăra cu fermitate împotriva acuzațiilor de abateri în cazul în care jurnaliștii noștri au acționat în mod legal”.

Fiul mai mic al regelui Charles al III-lea a dat în judecată separat NGN a lui Murdoch. Grupul a recunoscut că pirateria telefonică a avut loc la News of the World, dar nu și la The Sun.

Alan Rusbridger, fostul editor al cotidianului Guardian, care a condus reportajul privind pirateria telefonică din News of the World, a declarat că aceste cazuri ar putea fi „jenante din punct de vedere personal” pentru Murdoch și familia sa, precum și „dăunătoare din punct de vedere corporativ” pentru grupurile media.

Aceasta a adăugat că „pe măsură ce ne apropiem de finalul litigiilor, NGN trage o linie de demarcație în ceea ce privește chestiunile disputate, unele dintre ele datând de peste 20 de ani. Există o serie de pretenții litigioase care încă se află în curs de soluționare în instanțele civile, unele dintre acestea încercând să implice Sun. The Sun nu își asumă răspunderea și nici nu recunoaște acuzațiile. Prescripția este acum, de asemenea, o problemă într-o serie de reclamații restante”.

Prințul Harry acuză, de asemenea, Associated Newspapers, proprietarii cotidianului Daily Mail, pentru colectarea ilegală de informații. Trustul neagă orice abatere, iarpână acum a evitat să fie implicat în scandal. Atât NGN, cât și Associated Newspapers, care au refuzat să comenteze, așteaptă decizii separate pentru a stabili dacă procesele intentate de prințul Harry vor putea fi judecate.

Harry este văzut de analiștii media ca un tip diferit de contestatar, mai puțin dispus să se mulțumească cu bani, deoarece dorește să vadă ceea ce el ar considera a fi adevărul în instanță. Ducele de Sussex se numără printre vedetele care au depus cereri de despăgubiri. Cântăreața Cheryl Cole, Sir Elton John și David Furnish, actrița Elizabeth Hurley și fostul deputat liberal-democrat Sir Simon Hughes au depus reclamații. Cazurile lor ar putea provoca noi probleme financiare pentru grupurile de presă care încearcă deja să reducă costurile și să raționalizeze operațiunile.

NGN a plătit până în prezent peste 1 miliard de lire sterline în despăgubiri și costuri legale pentru cazurile de până acum, potrivit estimărilor analiștilor media de la Enders. Aceste plăți sunt acoperite de Fox, radiodifuzorul american al lui Murdoch, în conformitate cu termenii divizării dintre News Corp și 21st Century Fox.

Cele mai multe procese au fost soluționate de grupurile media înainte de proces. Enders a declarat că este dificil să se estimeze răspunderea potențială în urma acestui ultim litigiu, „nu doar din cauza faptului că procesul abia a început, ci și pentru că rezultatul final depinde de numărul de reclamanți și de amploarea intruziunilor pe care fiecare dintre ei le-a suferit”.

Citește și