• Implicarea Prințului Phillip în scandal a fost multă vreme speculată, iar noile documente FBI au readus subiectul în atenție.
  • Scandalul Profumo a fost declanșat de relația lui Profumo cu Keeler, care avea în același timp o relație și cu spionul sovietic Evgheni Ivanov.
  • Cei doi au fost prezentați de osteopatul Stephen Ward, prieten cu Prințul Phillip, fapt prezentat și în serialul Netflix The Crown. 

O notă FBI recent publicată sugerează că Prințul Phillip ar fi putut fi implicat în afacerea Profumo, conform The Independent.

Scandalul sexual istoric l-a implicat pe John Profumo, pe atunci în vârstă de 46 de ani, secretar de stat pentru război, care a avut o aventură cu modelul adolescent Christine Keeler în 1961. Profumo a fost forțat să demisioneze, iar afacerea a amenințat să dărâme guvernul Macmillan, deoarece s-a aflat că tânăra de 19 ani se culca și cu un spion rus.

Cei doi au fost prezentați de osteopatul Stephen Ward, a cărui prietenie cu Prințul Phillip a fost prezentată în serialul Netflix, The Crown.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

La zeci de ani după scandal, Mail on Sunday a obținut o telegramă trimisă de șeful FBI de atunci, J. Edgar Hoover, care sugerează în mod senzațional implicarea sa. O cablogramă trimisă ambasadei SUA la Londra pe 20 iunie 1963 spune: „Corbally a declarat, de asemenea, că există un zvon conform căruia Prințul Philip ar fi putut fi implicat cu aceste două fete”.

A doua fată la care se făcea referire era Mandy Rice-Davies, o colegă de showgirl care a fost, de asemenea, în centrul scandalului.

Afirmațiile reiterate de Hoover provin de la Thomas Corbally, un om de afaceri american care era, de asemenea, prieten cu Ward. În urma scandalului, Ward a fost arestat și acuzat că trăia din veniturile prostituției. El a luat o supradoză de somnifere în timpul procesului și a murit înainte de a fi condamnat oficial.

El i-a făcut cunoștință lui Profumo cu Keeler la o petrecere din 1961, însă adolescenta avea o relație cu spionul sovietic Evgheni Ivanov în acea perioadă. În The Crown, prințul Phillip este văzut amenințat de un alt spion sovietic care îl avertizează că va dezvălui relația sa cu Ward.

Implicarea Ducelui de Edinburgh în scandal a fost mult timp o sursă de speculații, însă noile documente au readus afacerea în prim-plan.

Nota crucială a fost trimisă în urmă cu mai bine de 60 de ani, dar de atunci a fost ascunsă în arhivele Departamentului de Justiție al SUA. Acesta a fost pus la dispoziție de către Mail on Sunday în urma unei cereri de libertate a informației, a cărei obținere ar fi durat cinci ani.

Prințul îl cunoștea pe Ward, cei doi fiind chiar schițați de un artist la Palatul Buckingham.

Keeler a locuit cu Ward în apartamentul său din Londra și în căsuța de pe domeniul Cliveden, unde a fost prezentată lui Profumo. Profumo a negat relația în Camera Comunelor în martie 1963, dar în iunie s-a dovedit că mințise.

Mai târziu, Ward a fost acuzat de imoralitate deoarece, deși Keeler nu era prostituată, beneficiase de generozitatea unor bărbați bogați.

Citește și