• Mai mult de 80 de mii de români au semnat o petiție pentru anularea unei OUG care îi lasă fără permis pe șoferii testați pozitiv la droguri cu testele rapide.
  • Ordonanța de urgență a fost adoptată de guvern vineri, 28 iunie, și a apărut deja în Monitorul Oficial.
  • Șoferii fie acceptă să fie testați cu aparatele rapide, unde 1 test din 2 pozitive e fals pozitiv, fie rămân fără permis chiar și un an, până când sosesc rezultatele analizelor oficiale.

Mai mult de 80 de mii de români au semnat o petiție pentru anularea unei OUG care îi lasă fără permis pe șoferii testați pozitiv la droguri cu testele rapide. Îi cer premierului Marcel Ciolacu să renunțe la modificările de weekend din Codul Rutier pentru testarea antidrog a șoferilor. 1 din 2 teste sunt fals pozitive arată statisticile. IGPR vine cu o precizări: Nu se face dosar penal celor care refuză, doar le este luat permisul până când vine rezultatul de laborator și nu se considere faptă penală.

„38% dintre testele făcute în anul 2023 au fost fals pozitive. Poliția Națională s-a dotat cu nu mai puțin de 600 de aparate noi, mai sunt 200 pe drum, cele mai performante la nivel european. Este greu ca într-un aparat compact portabil să se introducă atât de multă tehnică încât să se micșoreze acest procent. Relevante sunt rezultatele de la toxicologie, de la Medicină Legală. Sunt cele care sunt și probe în dosarul penal”, a explicat Cătălin Țone, expert antidrog, la Aleph News.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Citește și