•  Murdoch încearcă să asigure că fiul său cel mare, Lachlan, va avea un control mai mare asupra afacerilor familiei.
  • Relațiile dintre Murdoch și copiii săi sunt tensionate, în special cu James, care are viziuni politice diferite de cele ale tatălui său.
  • Murdoch își exprimă îngrijorarea că lipsa de consens între copiii săi ar putea afecta direcția strategică a imperiului media, inclusiv politica editorială.

Rupert Murdoch este implicat într-o bătălie juridică secretă cu trei dintre copiii săi cu privire la direcția viitoare a imperiului media al familiei, scrie The Independent.

Murdoch, în vârstă de 93 de ani, încearcă să se asigure că fiul său cel mare și moștenitor aparent, Lachlan, are mai mult control asupra viitorului afacerilor sale, asigurându-i mai multă putere de vot decât fraților săi, a dezvăluit un document judiciar sigilat văzut de New York Times.

Întrebarea cine va prelua imperiul întins al lui Murdoch, care include Fox News, Wall Street Journal și active britanice, inclusiv ziarele The Sun și Times, a captat atenția publicului în ultimii ani – povestea a inspirat parțial aclamatul serial HBO Succession.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

După ce și-a anunțat retragerea în septembrie, Murdoch a părut să tranșeze dezbaterea numindu-l pe fiul său Lachlan, de orientare de dreapta, în funcția de președinte al News Corp și de președinte și director general al Fox Corp.

Cu toate acestea, el a luat acum măsuri pentru a se asigura că aceste aranjamente rămân în vigoare după moartea sa, asigurându-se în mod legal că persoana în vârstă de 52 de ani nu poate fi supusă veto-ului de către trei dintre frații săi mai moderați politic.

În prezent, Murdoch Family Trust are opt voturi: patru controlate de Murdoch senior, iar restul de patru controlate de cei patru copii mai mari: Lachlan, James, Elisabeth și Prudence Murdoch.

The New York Times a declarat că patriarhul a încercat să schimbe termenii trustului în instanță pentru a crește puterea de vot a lui Lachlan și pentru a proteja poziția politică conservatoare a imperiului, protejând astfel valoarea comercială pentru toți moștenitorii săi.

James, Elisabeth și Prudence au înclinații politice diferite de cele ale tatălui și fratelui lor favorit, stârnind îngrijorări că ar putea îndepărta imperiul de instinctele sale de dreapta. Copiii cei mai mici ai lui Murdoch, Chloe și Grace, nu au drept de vot în cadrul trustului, dar dețin o cotă egală în capitalul acestuia.

În documentele sigilate, Murdoch își exprimă îngrijorarea că o „lipsă de consens” între cei patru copii ai săi „ar avea un impact asupra direcției strategice a ambelor companii, inclusiv o posibilă reorientare a politicii editoriale și a conținutului”, adăugând că dorește, de asemenea, să îi ofere lui Lachlan Murdoch controlul „permanent” și „exclusiv” asupra companiei.

Potrivit NYT, un comisar de succesiuni din Nevada a constatat luna trecută că trustul poate fi rescris dacă Murdoch poate dovedi că acționează cu bună credință pentru a proteja valoarea participațiilor din trust. Cu toate acestea, dacă nu se ajunge la o soluție, cazul ar putea ajunge în instanță în septembrie.

Se pare că Murdoch a numit schimbările „Proiectul Harmony”, deoarece ar fi evitat alte conflicte de familie după moartea sa, dar acest lucru pare să fi avut efectul opus, cei trei frați excluși unindu-și forțele pentru a lupta împotriva cazului. Până în prezent, procedurile judiciare s-au desfășurat cu ușile închise, în ciuda faptului că moțiunea a fost depusă în decembrie.

La un moment dat, în povestea dramatică a companiei, se părea că fratele mai mic, James, ar fi moștenitorul probabil, dar, pe măsură ce Murdoch s-a aliniat mai strâns cu Lachlan din punct de vedere politic, relația sa cu James s-ar fi rupt.

Între 2015 și 2019, James și Lachlan au împărțit responsabilitatea operațională pentru companii. Cu toate acestea, această relație de lucru s-a rupt în timpul ascensiunii și președinției lui Donald Trump, îngrijorările lui James cu privire la tratamentul preferențial al rețelei față de Trump fiind respinse.

Ulterior, James s-a retras din consiliul de administrație al News Corp în 2020, invocând „dezacorduri cu privire la anumite conținuturi editoriale publicate de agențiile de știri ale companiei”.

El și soția sa, Kathryn, o activistă în domeniul schimbărilor climatice, au criticat, de asemenea, ocazional, Fox media pentru negarea schimbărilor climatice. Raportul NYT detaliază modul în care Murdoch a ajuns să resimtă criticile fiului său, având în vedere că imperiul l-a făcut multimiliardar.

Potrivit Forbes, Murdoch ar avea o avere netă de peste 17 miliarde de dolari, după ce a petrecut 70 de ani la conducerea imperiului său media, înainte de a se retrage anul trecut.

Filiala britanică a imperiului media al lui Murdoch, News UK, publică aproape o treime din ziarele naționale vândute zilnic, inclusiv The Sun și The Times.

Citește și