• Șase tineri din Japonia au dat în judecată operatorul centralei nucleare de la Fukushima, după ce aceștia au devoltat cancer tiroidian în anii ulteriori dezastrului nuclear.
  • Acțiunea lor în instanță solicită despăgubiri în valoare de 5,4 milioane de dolari (4 milioane de lire sterline).
  • Dezastrul din Japonia a fost cel mai grav incident nuclear de la dezastrul de la Cernobîl, din 1986, din Ucraina, dar a fost considerat mult mai puțin dăunător pentru populația locală.

Șase tineri japonezi au dat în judecată operatorul centralei nucleare de la Fukushima după ce, din cauza expunerii îndelungate la radiații, au dezvoltat cancer tiroidian în anii care au urmat dezastrului nuclear din 2011.

Reclamanții, cu vârste cuprinse între șase și 16 ani la momentul dezastrului, susțin că au făcut cancer din pricina contactului propriilor corpuri cu radiațiile. Aceștia au fost supuși unei intervenții chirurgicale pentru a li se îndepărta parțial sau total glanda tiroidă, a declarat avocatul lor, potrivit BBC.

Unii reclamanți au avut dificultăți în avansarea în învățământul superior și în găsirea unui loc de muncă și chiar au renunțat la visurile.„, a declarat avocatul Kenichi Ido pentru agenția de presă AFP.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Cu toate acestea, operatorul centralei va trebui să afle toate detaliile cauzei, pentru a se convinge că radiațiile au dus la apariția cancerului celor șase tineri.

Acțiunea lor în instanță solicită despăgubiri în valoare de 5,4 milioane de dolari (4 milioane de lire sterline) de la operatorul centralei, Tokyo Electric Power Company (Tepco).

Un purtător de cuvânt al Tepco a declarat că societatea este la curent cu depunerea cauzei și că se va ocupa de aceasta după ce va vedea detaliile plângerii.

Dezastrul nuclear de la Fukushima – 11 martie 2011

Dezastrul nuclear de la Fukushima a avut loc la 11 martie 2011, când un cutremur puternic în largul nord-estului Japoniei a declanșat un tsunami. Acesta s-a soldat cu 15. 891 de morți și 2.579 de persoane dispărute și a dus ulterior la o topire nucleară.

Dezastrul din Japonia a fost cel mai grav incident nuclear de la dezastrul de la Cernobîl din 1986 din Ucraina, dar a fost considerat mult mai puțin dăunător pentru populația locală, deoarece au fost eliberate cantități mult mai mici de iod radioactiv.

Efectele pe termen lung ale radiațiilor rămân subiect de dezbatere

Un grup de experți ai ONU a concluzionat anul trecut că dezastrul nu a dus la probleme directe de sănătate pentru populație. Iar un raport al Comitetul Științific al Națiunilor Unite pentru efectele radiațiilor atomice, din 2013, a afirmat că dezastrul nu ar fi provocat nicio creștere observabilă a ratelor de cancer în regiune.

Însă, în 2018, guvernul japonez a anunțat că un muncitor a murit în urma expunerii la radiații și a fost de acord ca familia acestuia să fie despăgubită.

Cu toate acestea, reclamanții din acest nou caz spun că, cel mai probabil, cancerul a fost cauzat de expunere. Niciunul dintre reclamanți – acum cu vârste cuprinse între 17 și 27 de ani – nu avea antecedente familiale de cancer tiroidian.

Cazul a atras un interes național semnificativ. În ciuda citirilor oficiale, multe persoane care au fost evacuate de la Fukushima rămân circumspecte față de zonă. Acestea au refuzat să se întoarcă în casele lor la mai bine de un deceniu de la dezastru.