Sentințele fraților Menendez ar trebui reduse, spune procurorul. Erik și Lyle sunt eligibili pentru eliberare condiționată

Procurorul din Los Angeles, George Gascón, va solicita o reducere a sentinței pentru Lyle și Erik Menendez, frații care și-au ucis părinții, Jose și Kitty, în 1989, conform Variety.

Biroul lui Gascón va cere unui judecător din Los Angeles să le reducă pedeapsa de la închisoare pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate la 50 de ani până la închisoare pe viață. Dacă va fi aprobată, frații Menendez vor fi eligibili pentru eliberare condiționată imediat. La o conferință de presă, Gascón a declarat că a ajuns la decizia sa după o „analiză atentă”.

„Am ajuns la un punct în care cred că, în conformitate cu legea, o nouă sentință este adecvată”, a spus el, menționând că frații Menendez au luat măsuri pentru a se reabilita în închisoare. „Au fost în închisoare timp de aproape 35 de ani. Cred că și-au plătit datoria față de societate”.

Anamaria Baralt, o verișoară a fraților, a declarat la conferința de presă că este „recunoscătoare” pentru conducerea lui Gascón și că familia speră ca frații să primească „dreptatea pe care o merită și să se întoarcă în sfârșit acasă”.

Un judecător trebuie să aprobe în continuare cererea procurorului, deși poziția acestuia va avea o greutate considerabilă. În cazul în care se aprobă reducerea pedepsei, frații Menendez vor trebui să se prezinte în fața Comisiei de Audiere pentru eliberarea condiționată, pentru a stabili dacă sunt apți.

Gascón a declarat că a existat o dispută în cadrul biroului său cu privire la posibilitatea de a solicita o nouă sentință și că procurorii din biroul său ar putea dori să se pronunțe împotriva acesteia în cadrul unei audieri. O conferință privind situația cererii trebuie programată în termen de 30 de zile.

De asemenea, judecătorul ar trebui să le ofere membrilor familiei Menendez posibilitatea de a fi audiați. Numeroase rude s-au declarat în favoarea eliberării fraților, dar fratele lui Kitty, Milton Andersen, se opune eliberării. Avocata lui Andersen, Kathleen Cady, l-a criticat pe Gascón pentru că nu l-a ținut pe Andersen la curent cu evoluțiile.

Frații Menendez se află în spatele gratiilor de mai bine de 34 de ani. Deoarece aveau 18 și 21 de ani la momentul comiterii crimelor, frații sunt considerați „infractori tineri” și ar fi eligibili pentru eliberare condiționată imediat dacă ar fi condamnați din nou la pedepse între 50 de ani și detenție pe viață.

Asociația procurorilor adjuncți, care îi reprezintă pe procurori, l-a criticat miercuri pe Gascón pentru „obsesia” sa față de cazul Menendez, spunând că a fost „condus de dorința sa de a apărea la televizor”.

Serialul Netflix „Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story” – co-creată de Ryan Murphy și Ian Brennan – a fost lansat pe 19 septembrie și a devenit imediat o senzație virală, aducând o atenție sporită cazului. Documentarul Netflix, „Frații Menendez”, care include interviuri cu Lyle și Erik, a ajuns imediat pe locul 1 în Top 10 Netflix după lansarea sa, pe 7 octombrie.

În cadrul unei conferințe de presă din 16 octombrie, convocată de membrii familiei Menendez și de avocații fraților, aceștia au făcut apel la Gascón să ia în considerare noile dovezi, care includ o scrisoare pe care Erik i-a scris-o unui văr despre faptul că a fost abuzat de tatăl său.

Apărarea, condusă de avocatul Mark Geragos, a susținut, de asemenea, că mărturia lui Roy Rossello, un membru al trupei Menudo – care l-a acuzat pe Jose Menendez că l-a agresat sexual când avea 13 sau 14 ani – ar fi schimbat rezultatul procesului. Anul trecut, afirmațiile lui Rossello au fost scoase în evidență într-un documentar Peacock „Menendez + Menudo: Boys Betrayed”. Frații Menendez au fost, de asemenea, intervievați din închisoare pentru acest documentar.

Frații Menendez au fost judecați de două ori. Primul proces a început în iulie 1993 – cu două jurii separate – și a devenit o emisiune pe Court TV. În ianuarie 1994, ambele jurii au declarat că sunt în impas și a fost declarat un proces nul. În cel de-al doilea proces, camerele de filmat au fost excluse. Frații au fost condamnați de un singur juriu pentru crimă cu premeditare în martie 1996 și condamnați în iulie la închisoare pe viață fără eliberare condiționată.

Deși Geragos a criticat „Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story”, calificând-o drept o „caricatură”, el a recunoscut că reacția la această emisiune a contribuit la atragerea atenției asupra cazului. Apărători de profil, precum Kim Kardashian, au cerut, de asemenea, eliberarea fraților Menendez.

Exit mobile version