• La numirea în funcția de prim-adjunct al SRI, Florian Coldea era maior și cu acest grad putea fi cel mult șeful unei direcții, în niciun caz să ocupe o funcție de general de patru stele.
  • Decizia lui Traian Băsescu de a-l numi pe Coldea în funcția de prim-adjunct al SRI a fost un act politic prin care a vrut să dea semnalul ruperii de trecut, dar fără să ia în calcul efectele asupra serviciului.
  • Numirea lui Coldea a generat tensiuni și confuzii în SRI deoarece persoane care erau pe funcții de comandă înalte s-au trezit că trebuie să bată pas de defilare în fața noului șef, afirmă Silviu Predoiu.

Fostul șef adjunct al SIE, gen (r) Silviu Predoiu spune că, la numirea lui Florian Coldea în funcția de prim-adjunct al SRI, Traian Băsescu a încălcat flagrant normele scrise și nescrise ale statutului militar.

„Știam eu mult mai multe despre domnul Coldea decât știa domnul președinte când l-a propus. Numirea domnului Coldea în funcția de prim-adjunct a încălcat grav, flagrant norme scrise și nescrise ale statutului militar. A încălcat o normă în care spunea clar n-ai voie să numești pe cineva într-o funcție prevăzută cu un grad mai mare, cu două trepte, decât cel pe care îl are personajul. Domnul Coldea era Maior. Putea fi numit în cel mai bun caz, în cel mai bun caz general cu o stea. Adică poate șef de serviciu, locțiitor șef direcție, poate șef direcție pentru o direcție mai mică. În niciun caz pe o funcție de general cu patru stele ca cea de prim-adjunct”, a afirmat Silviu Predoiu, într-un interviu acordat Canal 33.

Fostul șef adjunct al SIE afirmă că Traian Băsescu a vrut să o rupă cu trecutul prin numirea lui Coldea, dar fără să țină cont ce înseamnă asta pentru SRI.

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
SE DEȘERTIFICĂ ROMÂNIA?
ÎN CE INVESTEȘTI? TRAVEL DE LUX
3 DE LA USR VOR LA PALATUL COTROCENI
LIKE=TRĂDARE? GEN Z CREDE CĂ DA
UNDE TRĂIEȘTI CEL MAI BINE?

„Atunci, ce a făcut dumnealui a fost un act politic, în sensul că a vrut să arate o rupere clară de un trecut de care constatăm că era mult mai legat decât ne-am închipuit. Dar a vrut să marcheze o rupere fără să țină cont ce înseamnă asta pentru serviciu. (…) Un alt element a fost iarăși o confuzare majoră a aparatului pentru că persoane care erau pe funcții de comandă atât de înalte în aparat, încât domnul Coldea nici nu trecea pe culoarul lor, s-au trezit că trebuie să bată generic pas de defilare în fața dumnealui de pe o zi pe alta. Ceea ce a generat tensiuni în aparat, contestări, întrebări, a încurajat un anumit segment al populației, SRI să conteste autoritatea unui alt segment. Dacă se poate, eu de ce nu?”, a explicat fostul șef adjunct al SIE.

Silviu Predoiu spune că Traian Băsescu nu și-a asumat greșeala numirii lui Coldea, ba chiar a încercat să vină cu alte explicații.

„Am văzut că încearcă să spună l-a găsit locțiitor la brigadă și a fost în celula de criză. Îmi pare rău, n-a fost nici locțiitor la brigadă, care era o funcție foarte mare și n-a fost nici în celula de criză. Probabil că memoria acuma îi joacă niște feste, dar cred că cel mai simplu ar fi să spună <am făcut o greșeală>. Punct. Și să ne oprim aici, că așa învățăm să nu le repetăm”, a spus fostul șef adjunct al SIE.

Silviu Predoiu mai spune că numirea lui Coldea la SRI nu a fost contestată de politicieni, dimpotrivă, senatori și deputați au început să facă coadă la ușa lui pentru a-i cere sfaturi.

„A urmat partea a doua, o greșeală făcută de președinte, care a fost binecuvântată de toți politicienii. Pentru că dincolo de confuzia din aparat, după câteva zile, domnul Coldea, pe care îl întâlneam în perioada respectivă, s-a trezit că are la ușă coadă de senatori și deputați care, uitând că stau de vorbă cu un tânăr de 34 de ani, veneau să-i ceară lumină. <E bine să facem așa? Dumneavoastră credeți că ar fi bine să…>Pentru că pentru ei nu era domnul Coldea, 34 de ani, maior, numit, era prim adjunct al șefului Serviciului de Român de Informații (…) Deci toate aceste lucruri l-au pervertit în mod inevitabil și au generat personajul de astăzi”, a explicat Silviu Predoiu.

Citește și