• Doi soți americani sunt acuzați că au vândut informații secrete ale submarinelor nucleare.
  • Cuplul a vândut informațiile unui agent FBI sub acoperire, în schimbul a 100.000 de dolari în criptomonede.
  • Cei doi urmează să apară în faţa unui tribunal federal pe 12 octombrie.

Un inginer specializat în nuclear din marina americană şi soţia sa au fost acuzaţi că au încercat să vândă informaţii secrete din domeniu către ceea ce credeau că este un stat străin. scrie BBC.

Jonathan Toebbe şi soţia sa Diana au fost arestaţi sâmbătă în Virginia de Vest, a anunţat Departamentul de Justiţie.

Aceştia ar fi încercat să vândă date de proiectare a submarinelor nucleare, ascunse într-un sandviş cu unt de arahide, unei persoane despre care credeau că reprezintă o altă ţară.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

De fapt, era vorba de un agent FBI sub acoperire.

Potrivit comunicatului, Toebbe şi partenera sa – de 42 şi, respectiv, 45 de ani – au fost inculpaţi în temeiul Legii privind energia atomică.

Toebbe a lucrat în cadrul programului de propulsie nucleară al marinei americane şi avea autorizaţie de securitate naţională.

Departamentul de Justiţie a declarat că, în aprilie 2020, el a trimis un pachet unui guvern străin, care conţinea date restricţionate şi un mesaj care sugera o relaţie secretă, pentru a cumpăra mai multe date de la el.

Informații secrete în sandvișuri și pachete de gumă de mestecat

Ulterior, el ar fi început să scrie unei persoane prin e-mail criptat. Deşi a crezut că această persoană reprezenta guvernul străin, era de fapt un agent FBI.

După mai multe luni, cuplul acuzat ar fi făcut o înţelegere pentru a oferi informaţii secrete în schimbul a aproximativ 100.000 de dolari în criptomonede. În luna iunie a acestui an, Jonathan şi Diana Toebbe au călătorit în Virginia de Vest pentru a preda datele.

Cu Diana acţionând ca observator, Jonathan „a plasat un card SD ascuns într-o jumătate de sandviş cu unt de arahide” într-o locaţie determinată. După ce agentul a colectat cardul, plata a fost efectuată şi au primit o cheie de decriptare pentru a accesa cardul SD. Pe acesta se aflau date restricţionate „legate de reactoarele nucleare ale submarinelor”.

Toebbe a efectuat apoi o a doua aşa-numită „livrare moartă” – de data aceasta cu informaţiile ascunse în interiorul unui pachet de gumă de mestecat – în luna august, pe care se aflau şi mai multe date secrete.

Agenţii FBI au arestat cuplul sâmbătă. Cei doi urmează să apară în faţa unui tribunal federal pe 12 octombrie.