• Iswaran a pledat vinovat pentru primirea de cadouri extravagant, inclusiv bilete la Marele Premiu de Formula 1.
  • Acuzațiile inițiale de corupție au fost modificate pentru a reflecta acceptarea de bunuri.
  • Cazul lui Iswaran a afectat reputația Partidului Acțiunii Populare din Singapore.

Subramanian Iswaran, un Ministru de rang înalt în guvernul din Singapore, a fost condamnat la 12 luni de închisoare într-un proces de mare amploare care a cuprins națiunea, conform BBC.

Iswaran, în vârstă de 62 de ani, a pledat vinovat pentru acceptarea de cadouri în valoare de peste 403.000 USD în timpul exercitării funcției publice, precum și pentru obstrucționarea cursului justiției.

Cadourile au inclus bilete la Marele Premiu de Formula 1, o bicicletă Brompton T-line, alcool și o plimbare cu un avion privat.

Recomandări

ISRAELUL PREGĂTEȘTE RIPOSTA
VIN PLOILE
URSULA MERGE ÎN MOLDOVA
SRI: LASCONI NU A LUCRAT LA NOI
BANI PENTRU FERMIERI
SABRINA DOBOARĂ TOPURILE

Judecătorul Vincent Hoong, care a supravegheat cazul la Înalta Curte din Singapore, a subliniat că infracțiunile fostului Ministru al Transporturilor au reprezentat un abuz de putere și au pus în pericol încrederea cetățenilor în instituțiile publice.

„În scrisoarea sa către prim-ministru, acesta a declarat că respinge (acuzațiile) și și-a exprimat convingerea fermă că va fi achitat”, a declarat judecătorul Hoong.

Acesta își va ispăși pedeapsa la Changi, aceeași închisoare în care se află și condamnații la moarte din Singapore, unde celulele nu au ventilatoare și majoritatea deținuților dorm pe rogojini de paie în loc de paturi. Este prima personalitate politică din Singapore judecată în instanță în aproape 50 de ani.

Singapore se mândrește cu imaginea sa de țară curată și lipsită de corupție. Dar reputația Partidului Acțiunii Populare, aflat la guvernare, au fost afectate de cazul lui Iswaran. Parlamentarii din orașul-stat sunt printre cei mai bine plătiți din lume, unii miniștri câștigând mai mult de 1 milion de dolari seniori (758.000 de dolari). Liderii justifică salariile prin faptul că ele combat corupția.

Miniștrii nu pot păstra cadouri decât dacă plătesc guvernului valoarea de piață a cadoului și trebuie să declare tot ceea ce primesc de la persoane cu care au relații de afaceri.

Echipa de apărare a lui Iswaran a solicitat opt săptămâni, în cazul în care judecătorul consideră că închisoarea este necesară. Avocatul său a susținut că acuzațiile nu au fost un abuz de putere și nu au dezavantajat guvernul. Între timp, procurorii au solicitat o pedeapsă de opt până la nouă luni, afirmând că Iswaran a fost „mai mult decât un acceptor pasiv de cadouri”.

În timp ce se afla în guvern, Iswaran a deținut mai multe portofolii în cabinetul Prim-ministrului: afaceri interne, comunicații și, mai recent, Ministerul Transporturilor.

Acuzațiile împotriva lui Iswaran au apărut pentru prima dată în luna iulie a anului trecut. Aproape toate acuzațiile împotriva sa provin din afacerile sale cu magnatul imobiliar miliardar Ong Beng Seng, care a contribuit la aducerea Marelui Premiu de Formula 1 în Singapore. Ong Beng Seng este, de asemenea, anchetat.

Iswaran a fost inițial acuzat de 35 de capete de acuzare, inclusiv două capete de acuzare de corupție, o acuzație de obstrucționare a justiției și 32 de capete de acuzare de „obținere, în calitate de funcționar public, de lucruri de valoare”. Însă, în cadrul unui proces desfășurat la sfârșitul lunii septembrie, Iswaran a pledat vinovat pentru infracțiuni mai puțin grave, după ce acuzațiile de corupție au fost modificate.

Citește și