• Singapore va executa, pentru prima dată în ultimii 19 de ani, o femeie, care a fost prinsă în timp ce trafica 30 de grame de heroină.
  • Activiștii cred că ea ar fi prima femeie care va fi executată în Singapore din 2004.
  • Singapore are unele dintre cele mai dure legi împotriva drogurilor din lume.

Singapore a efectuat vineri prima execuție a unei femei din ultimii 19 ani și a doua spânzurare din această săptămână pentru trafic de heroină, în ciuda apelurilor pentru ca orașul-stat să înceteze pedeapsa capitală pentru infracțiunile legate de droguri, scrie AP News.

Activiștii au declarat că o altă execuție este programată săptămâna viitoare. Saridewi Djamani, în vârstă de 45 de ani, fusese condamnată la moarte în 2018 pentru trafic de aproape 31 de grame de diamorfină sau heroină pură, a anunțat Biroul Central pentru Narcotice. Comunicatul său a precizat că această cantitate era suficientă pentru a alimenta dependența a aproximativ 370 de consumatori timp de o săptămână”.

Legile din Singapore prevăd pedeapsa cu moartea pentru orice persoană condamnată pentru trafic de peste 500 de grame de canabis și 15 grame de heroină. Execuția lui Djamani a avut loc la două zile după cea a unui bărbat din Singapore, Mohammed Aziz Hussain, în vârstă de 56 de ani, pentru trafic de aproximativ 50 de grame de heroină.

Recomandări

ȚIN CONT DE CRIZA MONDIALĂ
GAGA E „DEZAMĂGITĂ"
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
VIAȚA LA CĂMIN E CHIN
CE MAI FACE COVIDUL?
MILTON FACE RAVAGII

Biroul de narcotice a declarat că ambilor prizonieri li s-a acordat un proces echitabil, inclusiv apeluri la condamnarea și sentința lor și cereri de clemență prezidențială.

Activiștii cer încetarea execuțiilor pentru infracțiuni legate de droguri

Grupurile pentru drepturile omului, activiștii internaționali și Organizația Națiunilor Unite au îndemnat Singapore să oprească execuțiile pentru infracțiuni legate de droguri și spun că există tot mai multe dovezi că acestea sunt ineficiente ca factor de descurajare. Autoritățile din Singapore insistă că pedeapsa capitală este importantă pentru a stopa cererea și oferta de droguri.

Grupurile pentru drepturile omului spun că a executat 15 persoane pentru infracțiuni legate de droguri de când a reluat spânzurările în martie 2022, în medie una pe lună. Activiștii împotriva pedepsei cu moartea au declarat că ultima femeie despre care se știe că a fost spânzurată în Singapore a fost coafeza Yen May Woen, în vârstă de 36 de ani, tot pentru trafic de droguri, în 2004.

Transformative Justice Collective, un grup din Singapore care militează pentru abolirea pedepsei capitale, a declarat că un nou aviz de execuție a fost emis pentru un alt prizonier pentru data de 3 august – al cincilea numai în acest an. Acesta a precizat că prizonierul este un cetățean de etnie malaeziană care a lucrat ca șofer de livrări înainte de a fi arestat în 2016. El a fost condamnat în 2019 pentru trafic de aproximativ 50 de grame de heroină, a precizat aceasta.

Citește și: