• TikTok s-a declarat dezamăgit de decizia FTC de a înainta plângerea către DOJ.
  • FTC afirmă că propria investigație a „descoperit motive pentru a crede” că firmele „încalcă sau sunt pe cale să încalce legea”, în special în ceea ce privește Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA).
  • „Suntem dezamăgiți de faptul că agenția urmărește un litigiu în loc să continue să lucreze cu noi pentru a găsi o soluție rezonabilă.

Comisia Federală pentru Comerț din SUA (FTC) a înaintat Departamentului de Justiție (DOJ) o plângere împotriva TikTok și a companiei-mamă chineze ByteDance pentru posibile încălcări ale vieții private a copiilor, conform BBC.

FTC afirmă că propria investigație a „descoperit motive pentru a crede” că firmele „încalcă sau sunt pe cale să încalce legea”. Într-o declarație pentru BBC News, un purtător de cuvânt al TikTok s-a declarat dezamăgit de această decizie.

Cazul este separat de legislația adoptată la începutul acestui an pentru a interzice TikTok în SUA dacă ByteDance nu vinde afacerea.

Recomandări

BOMBELE RUSEȘTI CAD TOT ÎN RUSIA
ISRAELUL REDUCE ACȚIUNILE MILITARE DIN GAZA
CONTINUĂ NEGOCIERILE PENTRU PREZIDENȚIALE
ORBAN, VIZITĂ ISTORICĂ ÎN UCRAINA
SE RĂCOREȘTE VREMEA
HAOS PE OTOPENI

Autoritatea de reglementare a precizat că investigația sa s-a concentrat asupra unor potențiale încălcări ale FTC Act și ale Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA). De asemenea, FTC a precizat că, de obicei, nu anunță că a sesizat Departamentul de Justiție, dar că, în acest caz, a considerat că a făcut acest lucru în interesul public.

COPPA reglementează colectarea, utilizarea și dezvăluirea de către serviciile online a informațiilor cu caracter personal despre copiii cu vârsta sub 13 ani. Legea FTC vizează „actele sau practicile neloiale sau înșelătoare” ale companiilor.

Ca răspuns, un purtător de cuvânt al TikTok a declarat că societatea nu este de acord cu acuzațiile și că „a lucrat cu FTC mai mult de un an pentru a răspunde preocupărilor sale”.

„Suntem dezamăgiți de faptul că agenția urmărește un litigiu în loc să continue să lucreze cu noi pentru a găsi o soluție rezonabilă”, au adăugat aceștia.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiție a declarat pentru BBC News că „nu poate comenta fondul sesizării din partea FTC împotriva TikTok”.

„În concordanță cu abordarea noastră normală, Departamentul de Justiție s-a consultat cu FTC înainte de această sesizare și va continua să facă acest lucru pe măsură ce analizăm cererile”, au adăugat aceștia.

Anunțul FTC se adaugă la presiunea tot mai mare cu care se confruntă TikTok în SUA. În aprilie, Președintele Joe Biden a promulgat un proiect de lege care a acordat ByteDance un termen maxim de un an pentru a vinde aplicația sau se va confrunta cu o interdicție în țară.

Asta înseamnă că termenul limită va veni probabil undeva în 2025, după ce câștigătorul alegerilor prezidențiale din 2024 își va prelua funcția.

Legea a fost introdusă pentru a răspunde preocupărilor că TikTok ar putea împărtăși datele utilizatorilor cu autoritățile chineze – afirmații pe care compania le-a negat.

În luna mai, TikTok a intentat un proces cu scopul de a bloca această legislație, susținând că este o „intruziune extraordinară în drepturile de liberă exprimare” ale companiei și ale celor 170 de milioane de utilizatori americani ai săi.

Citește și