• Oficialii din Departamentul de Justiție și legislatorii au exprimat temeri că TikTok ar putea fi folosit pentru a răspândi propagandă.
  • Cazul TikTok ar putea dura luni de zile în instanță, iar experții sugerează că ar putea ajunge până la Curtea Supremă.
  • Susținătorii drepturilor de liberă exprimare avertizează că o astfel de lege ar putea crea un precedent periculos pentru regimurile autoritare.

TikTok va începe să depună plângere împotriva unei legi prin care va fi interzis în SUA dacă proprietarul său chinez ByteDance nu îl vinde în termen de nouă luni, scrie BBC.

Măsura – promulgată de Președintele Biden în aprilie – a fost generată de îngrijorarea că datele utilizatorilor americani sunt vulnerabile la exploatarea de către guvernul chinez.

TikTok și ByteDance au negat întotdeauna legăturile cu autoritățile chineze și au descris legea drept o „intruziune extraordinară în dreptul la liberă exprimare”.

Recomandări

COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC
TRUMP SE VEDE CU MODI

Firma de social media, care susține că are peste 170 de milioane de utilizatori americani, își va prezenta argumentele în fața unui complet de trei judecători de la o curte de apel din Washington DC. Reprezentanții companiei vor fi însoțiți de opt creatori TikTok, inclusiv un fermier din Texas și un brutar din Tennessee, care afirmă că se bazează pe platformă pentru a-și comercializa produsele și a-și câștiga existența. Avocații de la Departamentul de Justiție (DoJ) își vor prezenta apoi cazul.

Pe lângă preocupările legate de date, oficialii DoJ și legislatorii și-au exprimat îngrijorarea față de perspectiva ca TikTok să fie folosit de guvernul chinez pentru a răspândi propagandă printre americani.

Susținătorii puternicelor drepturi de liberă exprimare ale Americii, consacrate în Primul Amendament al Constituției SUA, spun că menținerea legii „dezinvestire sau interdicție” ar fi un cadou pentru regimurile autoritare de pretutindeni.

„Nu ar trebui să fim surprinși dacă guvernele represive din întreaga lume vor cita acest precedent pentru a justifica noi restricții asupra dreptului propriilor cetățeni de a avea acces la informații, idei și mass-media din străinătate”, a declarat Xiangnong Wang, avocat la Knight First Amendment Institute.

Wang a criticat, de asemenea, legiuitorii pentru că au fost vagi cu privire la amenințările specifice la adresa securității naționale pe care le reprezintă TikTok. Dar, potrivit lui James Lewis, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, legea a fost redactată pentru a rezista controlului judiciar.

Indiferent de modul în care se pronunță instanța de apel, majoritatea experților sunt de acord că acest caz s-ar putea prelungi luni de zile, dacă nu chiar mai mult. „Nimic nu se rezolvă săptămâna viitoare”, a declarat Mike Proulx, vicepreședinte și director de cercetare la firma de analiză Forrester.

„Aceasta este o enigmă cu miză mare și foarte complicată, care va ajunge probabil până la Curtea Supremă.”

Citește și