- Trump a respins acuzațiile, susținând că acestea reprezintă o „vânătoare de vrăjitoare”.
- El continuă să afirme, fără dovezi, că alegerile din 2020 au fost afectate de fraudă.
- Noul act de acuzare a fost ajustat pentru a se conforma hotărârii Curții Supreme a SUA privind imunitatea președinților.
Procurorii americani au formulat din nou acuzații împotriva fostului Președinte Donald Trump pentru presupusele sale încercări de a interveni în alegerile din 2020 după ce a pierdut în fața lui Joe Biden, scrie BBC.
Advertisment
Aceste acuzații sunt un răspuns la o hotărâre a Curții Supreme a SUA de luna trecută, potrivit căreia Președinții se bucură de o imunitate largă în fața urmăririi penale pentru acte oficiale în timpul mandatului.
Actul de acuzare revizuit prezintă aceleași patru capete de acuzare împotriva lui Trump – pe care acesta le neagă – dar acestea se referă acum la statutul său de candidat politic și nu de Președinte în exercițiu.
Recomandări
Pare puțin probabil ca acest caz – și alte cazuri penale cu care se confruntă republicanul – să ajungă în instanță înainte de alegerile din acest an, din 5 noiembrie.
Pe lângă negarea acuzațiilor de interferență electorală, Trump și-a menținut afirmația – fără dovezi – că a existat o fraudă electorală generalizată în alegerile din 2020.
Actul de acuzare revizuit, adus de consilierul special al Departamentului de Justiție, Jack Smith, lasă în vigoare cele patru infracțiuni de care Trump este acuzat: conspirație pentru fraudarea SUA, conspirație pentru obstrucționarea unei proceduri oficiale, tentativă de obstrucționare a unei proceduri oficiale și conspirație împotriva drepturilor. Trump a pledat anterior nevinovat pentru toate acuzațiile.
Trump a declarat că noua inculpare a fost „un efort de a reînvia o vânătoare de vrăjitoare «moartă»” și de a „distrage atenția poporului american” de la alegeri. El a cerut ca aceasta să fie „respinsă IMEDIAT”.
Noul document de acuzare – care a fost redus de la 45 la 36 de pagini – reface limbajul acuzațiilor și rafinează modul în care susține că fostul președinte ar fi comis aceste infracțiuni pentru a se conforma hotărârii Curții Supreme privind imunitatea prezidențială.
De exemplu, noul rechizitoriu renunță la afirmația că Trump a încercat să exercite presiuni asupra funcționarilor Departamentului de Justiție pentru a lucra la anularea înfrângerii sale. Înalta Curte a hotărât că indicațiile date de Trump funcționarilor din justiție nu au fost ilegale.
Biroul consilierului special și-a explicat raționamentul într-o declarație. Acesta a afirmat că rechizitoriul a fost prezentat unui nou mare juriu care nu a audiat anterior probe în acest caz.
Noul document de acuzare susține că Trump a acționat ca cetățean privat – și nu ca Președinte – atunci când a întreprins presupusa schemă de a influența alegerile.
Un alt rând nou se referă la un proces intentat de campania sa în Georgia. Vechea formulare spunea că procesul a fost „intentat în numele său”, dar noul act de acuzare spune că a fost „intentat în calitatea sa de candidat la președinție”.
Noul rechizitoriu pare, de asemenea, să fi eliminat acuzațiile împotriva lui Jeffrey Clark – un fost funcționar al departamentului de justiție care a jucat un rol-cheie în așa-numita schemă a alegătorilor falși, potrivit procurorilor.
Noua punere sub acuzare menține mai multe acuzații-cheie împotriva lui Trump, inclusiv faptul că a încercat să îl convingă pe vicepreședintele Mike Pence să obstrucționeze certificarea alegerii lui Biden.
În cazul în care Trump o va învinge pe democrata Kamala Harris, este de așteptat ca acesta să ordone Departamentului de Justiție să renunțe la toate acuzațiile federale care i se aduc.
Citește și
- Astăzi începe Festivalul Internațional de Film de la Veneția. România intră în competiție cu „Anul Nou Care N-a Fost”
- Starmer se află la Berlin pentru „a schimba direcția în privința Brexit”. Ce va discuta Prim-ministrul cu Scholz și Macron
- Petrolierul atacat de Houthis ar putea avea scurgeri de petrol, afirmă SUA. Ce noi amenințări aduce organizația
Partenerii noștri