• Un cuplu divorțat din SUA se bate pentru un embrion congelat.
  • Honeyhline vrea să folosească embrionul, Jason spune că e „procreare împotrivă voinței”.
  • Peste un milion de embrioni obținuți prin FIV sunt congelați în SUA.

Un judecător American va decide zilele acestea dacă embrionii unui cuplu, înghețați timp de aproape 10 ani, constituie o „proprietate”, la fel ca o mașină care poate fi divizată în caz de divorț. Procesul, care durează de 6 ani, îi opun pe Honeyhline și Jason Heidemann. Ea ar vrea să folosească un embrion pentru a da naștere unui nou copil. El se opune.

În urma fertilizării in vitro, familia Heidemann a avut o fetiță care acum are 7 ani. Le-au rămas doi embrioni, pe care i-au înghețat.

Honeyhline i-a cerut fostului ei soț permisiunea de a folosi un embrion pentru a încerca o nouă sarcină deoarece în urma unui cancer la sân nu poate avea altfel un nou copil. Fostul ei soț, avocat, refuză, spunând că l-ar forța „să procreeze împotriva dorinței sale”.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Honeyhline și avocații ei consideră că embrionii ar trebui tratați ca „proprietate”. Avocații lui Jason, în schimb, susțin că fiecare embrion este unic și, prin urmare, nu poate fi evaluat, împărtășit sau vândut. Dar un judecător a luat o hotărâre bizară anul trecut, una care se bazează pe o lege veche din secolul al XIX-lea privind tratamentul sclavilor care îi echivalează cu „mărfuri”.

Acest proces vine într-un moment în care dezbaterea privind statutul embrionului provoacă o mare bătălie. Conservatorii militează să i se acorde statutul de „persoană” iar în februarie, Curtea Supremă din Alabama a decis că el ar trebui considerat „copil”. În acest caz se ridică însă alte întrebări: este legal să fie înghețat? Ce se întâmplă cu cele nefolositi?

Peste un milion de embrioni sunt înghețați în Statele Unite, și răspunsul judecătorului se va adresa tuturor.

Citește și