• Centrele de vaccinare pentru etapa a doua nu sunt pregătite.
  • În Craiova lipsesc peste 200 de asistenţi medicali și aproximativ 50 registratori.
  • Iniţial, DSP Timiş a anunţat 32 de centre de vaccinare, 17 numai în Timişoara.
  • La Braşov, din 18 ianuarie, vor funcționa doar o parte din centrele de vaccinare.

A mai rămas doar o zi până când începe etapa a doua de vaccinare. Din 15 ianuarie se va putea accesa platforma online pentru programare.

Dar unde ne putem imuniza? Centrele de vaccinare încă nu sunt gata, iar primarii dau din colţ în colţ pentru a face funcţionale aceste centre. La Craiova, au fost aprobate 12 centre de vaccinare. Dar lipsesc dezinfectanţi, chiuvete, seringi şi materiale de protecţie pentru personalul din centre, spune Marina Andronache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

„În acest moment, se fac estimările pentru a se vedea de ce anume este nevoie, de ce fonduri este nevoie şi, în cursul zilei de joi-vineri se va merge mai departe pentru a da drumul la proceduri de achiziţie”, ne-a declarat Marina Andronache, purtător de cuvânt Primăria Craiova.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Cea mai mare problemă o reprezintă, însă, lipsa personalului. Numai în Craiova mai este nevoie de peste 200 de asistenţi medicali şi 48 de registratori. Prefectul cere ajutor de la Bucureşti.

Centre șterse de pe foaie, la Timișoara

„Am discutat cu cei de la Direcţia de Sănătate Publică. Urmează să vedem ce ni se va comunica şi de unde să găsim personal pentru a rezolva şi această problemă”, a spus Nicușor Roșca, prefectul de Dolj.

La Timişoara, e ca într-o „Scrisoare pierdută”. Cele 17 centre anunţate de primar s-au făcut 11, în doar două zile. „Eu nu pot să vă dau dumneavoastră o cifră oficială în momentul acesta, cât aceste lucruri sunt în discuţie. Din punctul meu de vedere, vineri, în Timişoara, vor fi funcţionale atâtea centre câte va decide Ministerul să deschidă vineri”, a mărturisit Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.

La Braşov, autorităţile locale aşteaptă modificări legislative care să le uşureze munca, dar şi soluţii pentru a putea face rost de kiturile de vaccinare şi materiale sanitare. Între timp, vor deschide punctele de vaccinare cu personalul medical detaşat din şcoli şi grădiniţe, spune Flavia Boghiu, viceprimarul oraşului.

„Mai sunt încă diferite aspecte despre care nu avem suficiente informaţii. Legate de plata acestui personal, cine-l gestionează, cine îşi asumă responsabilitatea pentru ce lucrează acest personal şi aşa mai departe”, a precizat Flavia Boghiu.

În Iaşi, unii primari improvizează pentru a putea amenaja centrele

15.000 de persoane din 11 comune ar trebui să se vaccineze la centrul cultural din Popricani, Iaşi. Primarul Ion Tănase a improvizat. A făcut rost de paturi de consultaţii de la medicii de familie. Scaune ușor lavabile ia din primărie. Fir de net trage din şcoală, iar un calculator pune el la dispoziţie.

„Pe 18 se va putea vaccina cineva la dumneavoastră în centru? Nu cred că va fi operaţional centrul începând cu 18, nu am timpul necesar fizic să amenajez sută la sută la standarul cerut” – Ion Tănase, primarul comunei Popricani, judeţul Iaşi.