• Madridul începe testele privind vaccinarea copiilor
  • 150 de minori vor participa la studiul clinic
  • Spania a vaccinat cu o doză peste 30% din populaţie

Un spital din Madrid va verifica eficacitatea şi securitatea vaccinurilor la copiii între 5 şi 12 ani şi la adolescenţi. Medicii spanioli vor selecţiona între 150 și 200 de minori până la sfârşitul lunii ca să fie imunizaţi cu seruri de la Pfizer şi Janssen.

Obiectivul studiului este să se confirme dacă acestea sunt sigure pentru vaccinarea anti-Covid pentru copii.

„Ştim că nu apar frecvent afecţiuni grave la copii din cauza bolii Covid-19, dar pot să transmită virusul şi unii dintre ei sunt vulnerabili“, explică dr. Manuel Gijón, pediatru Spitalul 12 Octombrie Madrid.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Spania îşi propune să meargă înainte cu imunizarea populaţiei, până la copiii de 5 ani. La un spital universitar din Madrid a început primul studiu pentru vaccinarea minorilor. Ca să găsească voluntari, autorităţile au demarat o campanie, iar primii părinţi interesaţi şi-au înscris copiii.

„Fata cea mare, de 17 ani, va participa la testele clinice pentru vaccinurile anti-Covid. Suntem liniştite şi avem multă încredere şi nu ne este teamă“, mărturisește Monica Blanco, mamă.

Medicii spanioli vor să includă în eşantion atât copii sănătoşi, cât şi minori cu afecţiuni sau bolnavi cronic.

„Vom vaccina între 150 şi 200 de pacienţi şi ideea este să dovedim că vaccinurile sunt eficiente în prevenirea bolii şi, în al doilea rând, să ne asigurăm că nu sunt efecte secundare“, spune medicul Manuel Gijón.

Cercetarea efectelor vaccinului la copii va începe la sfârşitul luni pe copii între 5 şi 12 ani, iar unul din 5 participanţi va primi un placebo.