Strategie de vaccinare națională, pe banii primăriilor. Localitățile mici nu vor putea să imunizeze oamenii, din lipsa fondurilor

Problema este că etapa a doua a vaccinării începe curând, dar nu avem legea care reglemetează imunizarea. Abia luna viitoare încep treaba parlamentarii care trebuie să voteze.

Anca Paliu, președinta Senatului, promite că este cu ochii pe lege, dar ritmul politicienilor este deja binecunoscut.

Legea vaccinării este pe agenda noastră de lucru, este în programul coaliţiei. Va cuprinde inclusiv aceste aspecte de responsabilitate, obligaţii financiare, obligaţii legale.”, spune Anca Paliu.

Între timp, nici Guvernul nu s-a prea ocupat de de finanțarea centrelor de vaccinare. Primăriile le vor finanța, cu bani din bugetele locale, adică din taxe și impozite. Asta înseamnă că vor fi situații delicate în localități mici, fără surse de venit.

Ion Lungu, primar la Suceava, face deja calcule.

Ion Lungu, primar municipiul Suceava: „La nivel de municipiu sigur nu sunt probleme. Nu asta e o problemă de un milion de lei în sus, în jos. În localitățile mici e problemă. Dacă va fi nevoie vom face o rectificare bugetară. Noi și anul trecut am cheltuit aproximativ 8 milioane de lei pentru coronavirus.”, a spus acesta.

La Bârlad, oraș mic, este însă mai greu. Primarul Boroș nu are idee cât vor costa cele patru centre de vaccinare programate și nici nu știe de unde scoate banii. În plus, Guvernul a spus doar că primăriile trebuie să plătească, nu și dacă le va deconta investiția.

Exit mobile version