• România păstrează schema curentă de vaccinare și nu va permite schimbarea vaccinului anti-COVID la a doua doză decât în cazul unor excepții, a anunțat marți coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
  • Autoritățile discutau zilele trecute permiterea schimbării vaccinului la rapel.

„În urma evaluării, atât a recomandărilor din partea comisiilor de specialitate epidemiologie și sănătate publică de la nivelul Ministerului Sănătății, precum și toate datele științifice pe studii de tip mix and match efectuate în Germania Spania și Marea Britanie, am concluzionat faptul că la acest moment CNCAV încurajează vaccinarea fermă cu același tip de vaccin în cazul ambelor doze atunci când vorbim de AstraZeneca”, a anunțat medicul militar.

„Excepție fiind contraindicațiile care sunt menționate în rezumatul caracteristicilor produsului și atunci când pacientul dezvoltă tromboză cu trombocitopenie după prima doză, sindrom de pierdere capilară, șoc anafilactic”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

„Practic datele științifice de la acest moment vor fi reevaluate după finalizarea studiilor clinice și considerăm că este mai prudent la acest moment să așteptăm validarea rezultatelor finale până la o decizie de a combina vaccinuri care folosesc tehnologii diferite”, a completat el.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Gheorghiță a precizat că, deși persoanele vaccinate cu AstraZeneca apoi cu vaccin pe bază de ARN mesager au dezvoltat mai mulți anticorpi, nu poate fi definit în totalitate profilul de siguranță și nici anticipată frecvența reacțiilor adverse.

„Considerăm că este important să vedem toate datele de siguranță pe o frecvență mai mică de 1 la 1000, moment în care vom reevalua toate aceste date și vom fi în măsură să spunem dacă este recomandat să facem această schemă de vaccinare heterologă. Că atare rămâne aceeași schemă de vaccinare, folosind două doze de la Astrazeneca”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.