• Deși frumusețea poate ajuta în căutarea unui loc de muncă, nu este întotdeauna adevărat. Atunci când angajatorii iau o decizie cu privire la o persoană de același sex, aceștia se pot lăsa pradă geloziei.
  • Într-un studiu realizat de Anderson și Nida (1978), persoanele foarte atractive de același sex au fost considerate mai puțin talentate decât persoanele cu aspect mediu.
  • Deși oamenii atractivi, drăguți și frumoși sunt, în general, mai populari din punct de vedere social, există unele dovezi că persoanele foarte atractive se pot confrunta cu respingerea socială din partea membrilor propriului lor sex.

Oamenii frumoși sunt peste tot în jurul nostru: pe panourile publicitare, la televizor și la film. Frumusețea acestora stârnește în alții tot felul de emoții: admirație, dorință, speranță, disperare și, uneori, invidie.

Așadar, care este efectul psihologic al frumuseții și cum reacționează ceilalți la ea?

Cercetările psihologice sugerează că există mai multe dezavantaje ale faptului de a fi frumos, potrivit Psyblog. Iată 5 dintre acestea:

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
  1. Oamenii frumoși au mai puține șanse de a fi angajați (uneori)

Deși frumusețea poate ajuta în căutarea unui loc de muncă, nu este întotdeauna adevărat. Atunci când angajatorii iau o decizie cu privire la o persoană de același sex, aceștia se pot lăsa pradă geloziei.

Un studiu a sugerat că persoanele foarte atractive sunt dezavantajate în procesul de angajare atunci când cei care iau deciziile sunt de același sex. Se pare că percepem persoanele frumoase care sunt de același sex ca pe o amenințare.

  1. Frumusețea generează categorii

În mod similar, există dovezi că frumusețea feminină poate fi o problemă în locurile de muncă cu stereotipuri de gen puternice.

De exemplu, o femeie frumoasă poate fi dezavantajată atunci când candidează pentru un loc de muncă care este asociat cu masculinitatea, cum ar fi gardian de închisoare sau inginer mecanic.

Același lucru nu pare să fie valabil pentru bărbații atractivi – deci este doar unul dintre dezavantajele de a fi o femeie atractivă.

  1. Cei frumoși sunt percepuți ca fiind mai puțin talentați

Efectul de aureolă ne spune că, atunci când judecăm membrii mai atractivi ai sexului opus, presupunem în general că sunt mai talentați decât cei mai puțin atractivi.

Acest lucru se întâmplă chiar dacă ceea ce fac sau spun nu este mai inteligent decât persoanele mai puțin atrăgătoare. Dar acest lucru se schimbă atunci când este vorba de membri de același sex.

Într-un studiu realizat de Anderson și Nida (1978), persoanele foarte atractive de același sex au fost considerate mai puțin talentate decât persoanele cu aspect mediu.

  1. Norocul de a fi drăguț

Cercetările arată că, atunci când își judecă propriul sex, oamenii sunt mai predispuși să creadă că succesul persoanelor frumoase se datorează frumuseții lor, nu talentului lor.

Așadar, ești norocoasă că ești frumoasă, dar probabil că te bazezi mai degrabă pe asta decât pe talent.

  1. Respingerea socială

Deși oamenii atractivi, drăguți și frumoși sunt, în general, mai populari din punct de vedere social, există unele dovezi că persoanele foarte atractive se pot confrunta cu respingerea socială din partea membrilor propriului lor sex.

De asemenea, persoanele aflate în relații se protejează de frumusețe prin ignorarea acesteia.

Cercetările arată că, atunci când ne gândim la dragoste, ignorăm în mod automat membrii atrăgători ai sexului opus, probabil pentru a ne proteja sentimentele față de partenerul nostru pe termen lung.

Atractivitatea nu produce doar dezavantaje celor norocoși să o posede. Iată și cinci avantaje ale oamenilor frumoși:

  1. Ceea ce este frumos este bun

În multe situații, ne îndreptăm automat spre frumusețe, presupunând că odată cu frumusețea vin tot felul de alte caracteristici pozitive.

Avem tendința de a crede că oamenii frumoși sunt mai amuzanți, mai prietenoși, mai inteligenți, mai incitanți, în posesia unor abilități sociale mai bune, sunt mai calzi din punct de vedere sexual, sunt mai interesanți, mai echilibrați și chiar mai independenți.

Aceste tipuri de judecăți au fost testate de nenumărate ori în laborator și în alte părți.

  1. Persoanele atrăgătoare sunt mai dorite

Există un întreg teanc de cercetări privind selecția partenerului și atractivitatea. Rezultatul principal nu vă va surprinde deloc: doar pe baza aspectului pur, preferăm partenerii care sunt mai frumoși.

  1. Oamenii frumoși sunt mai buni convingători

Acest lucru se poate datora faptului că persoanele atrăgătoare tind să fie mai buni comunicatori și să posede mai multă încredere sau pur și simplu pentru că noi credem în frumusețe. Indiferent de motiv, frumusețea ne poate convinge să ne schimbăm părerea.

  1. Oamenii care arată bine sunt plătiți mai bine

La locul de muncă, persoanele atractive pot primi tot felul de beneficii. În primul rând, ele pot primi salarii inițiale mai mari, poate pentru că calificările lor sunt percepute ca fiind mai solide și potențialul lor mai mare (acesta este efectul de aureolă care își exercită magia).

  1. Persoanele atrăgătoare au o stimă de sine mai mare

Nu este surprinzător, având în vedere toate avantajele de mai sus, persoanele arătoase au și o stimă de sine mai mare. Cu toate acele întâlniri și banii în plus, este de mirare că au o părere mai bună despre ei înșiși decât colegii lor mai puțin norocoși?

Sexul și gelozia

Cele mai multe cercetări privind dezavantajele de a fi frumos au fost efectuate pe heterosexuali, dar este posibil ca prejudecăți similare să funcționeze și în cazul persoanelor gay.

Atât pentru homosexuali, cât și pentru heterosexuali, amploarea prejudecăților legate de dezavantajele de a fi frumos depinde probabil de cât de atractiv ești (sau cel puțin de cât de atractiv te percepi a fi).

Persoanele care se consideră ele însele atractive probabil că nu se simt la fel de în defensivă în preajma altor persoane atractive, astfel încât prejudecățile sunt probabil mai slabe pentru ele.

Deși cunoaștem cu toții avantajele de a fi frumos, este ușor să uităm de dezavantaje. Această cercetare psihologică ne reamintește că frumusețea poate fi amenințătoare.

Ne poate amenința relațiile, munca și imaginea noastră despre noi înșine. O admirăm și ne supunem ei, dar uneori trebuie să ne apărăm împotriva ei.