• Câinii sunt animale extrem de inteligente iar acum le și putem testa.
  • Există 5 teste pe care le poți face câinelui tău.
  • Pentru a face aceste teste ai nevoie de câteva obiecte simple: pătură, pahare, carton și un cronometru.

Câinii, recunoscuți ca cei mai buni prieteni ai omului, nu sunt doar animale de companie loiale, ci și animale extrem de inteligente, dotate cu abilități extraordinare. Celebrul cercetător și sociolog Stanley Coren, autorul cărții „Intelligence of Dogs”, a găsit soluția pentru a afla cât de inteligent este patrupedul tău.

Cum faci aceste teste?

Pentru a efectua testele ai nevoie de câteva obiecte simple, cum ar fi recompense, un prosop sau o pătură, trei pahare, un carton, un cronometru și o doză de creativitate. Este important să înțelegi că inteligența câinilor poate fi exprimată în diferite forme, precum inteligență vizuală, auditivă sau tactilă.

Primul test te îndrumă să lași câinele să adulmece prosopul sau pătura până când acesta se va familiariza cu obiectul. Odată ce vezi că s-a acomodat, acoperă-i capul cu bucata de material, iar el trebuie să găsească o modalitate de a se elibera. Oferă-i câinelui tău 3 puncte dacă își dă seama cum să se elibereze în mai puțin de 15 secunde, 2 puncte dacă durează 15 secunde și 1 punct dacă durează peste 15 secunde.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Testul al doilea constă într- o mică recompensă pe podea și  un prosop peste. Apoi pur și simplu pornește cronometrul și vezi în cât timp o va găsi. Oferă-i câinelui tău 3 puncte dacă își dă seama cum să se elibereze în mai puțin de 15 secunde, 2 puncte dacă durează între 15 și 60 de secunde și 1 punct dacă durează peste 60 de secunde.

Testul 3 spune să pui două sau trei pahare goale, cu susul în jos, în linie dreaptă. Așează o recompensă sub unul dintre recipiente, apoi distrage-i atenția pentru câteva secunde, înainte de a-l lăsa să caute. Oferă-i câinelui tău 3 puncte dacă merge direct la recipientul cu recompensa, 2 puncte dacă verifică un recipient gol înainte de a-l găsi pe cel bun și 1 punct dacă verifică ambele recipiente greșite înainte de a localiza recompensa.

Pentru următorul test, sub o piesă de mobilier pune o recompensă. Asigură-te că lăbuța animalului poate încăpea în spațiul dintre podea și mobilă. Această probă va testa raționamentul și abilitățile de rezolvare a problemelor. Oferă-i câinelui tău 3 puncte dacă îi ia mai puțin de un minut să ajungă la recompensă folosindu-și doar lăbuța, 2 puncte dacă încearcă să încadreze capul sau își folosește nasul și 1 punct dacă renunță complet.

Pentru ultimul teste ai nevoie de creativitate. Fă un perete de carton și fă-i o gaură destul de încăpătoare, mult mai înaltă decât câinele tău, dar asigură-te că ai un spațiu gol în lateral pe unde poate să treacă. Arată-i patrupedului o recompensă timp de un minut și apoi așteaptă.

Oferă-i câinelui tău 3 puncte dacă îi ia 30 de secunde (sau mai puțin) pentru a-și da seama că trebuie să ocolească bariera pentru a primi recompensa, 2 puncte dacă îi ia mai mult de 30 de secunde și 1 punct dacă încearcă să se cațăre pe gaură său să distrugă peretele de carton.

Cum ne dăm seama de rezultate?

Ei bine la final calculezi punctele rezultate la cele 5 teste și  dacă a obținut între 13 și 15 puncte, câinele tău este un geniu. Dacă ai între 9 și 12 puncte, câinele tău nu este tocmai Einstein, dar este destul de inteligent. Dacă ai intre 5 și 8 puncte, câinele tău are potențial, dar nu va ajunge chiar la Harvard și dacă are între 1 și 4 puncte, câinele tău ar putea avea nevoie de ajutor să înțeleagă cum funcționează lucrurile.

Citește și