• Autoarea Elissa Strauss a scris o carte despre modul în care un copil schimbă personalitatea.
  • Participarea activă în creșterea copiilor poate aduce mari beneficii pentru bărbați.
  • Tații pot explora laturi ale personalității lor pe care standardele tradiționale le interzic.

Cât de mult se schimbă bărbații după ce devin părinți? Este întrebarea la care încearcă să răspundă Elissa Strauss în cartea „When You Care: The Unexpected Magic of Caring for Others” în care analizează experiența trăită de bărbați după ce ajung să aibă grijă de un alt suflet. Ce mai spune Strauss? Paternitatea oferă multor bărbați ocazia de a explora laturi ale personalității pe care standardele tradiționale de masculinitate le descurajează. La birou sau pe terenul de sport, aceștia sunt adesea nevoiți să-și ascundă empatia și sensibilitatea. Însă, în rolul de tată, au șansa de a fi tandri și afectuoși fără teama de a fi judecați sau respinși.

În ce mod paternitatea poate ajuta bărbații să depășească traumele și să descopere aspecte neexplorate ale personalității lor?

„Bărbații devin tați după divorț, fiindcă își aduc aminte. Respectiv, ei spun în felul următor: „Am divorțat? Da. Sunt tată. Vrei să muți copilul de la școală? Trebuie să mă dai în judecată, că nu primești semnătură. Vrei să pleci cu copilul din țară? Ai nevoie de procură notarială? Trebuie să mă dai în judecată, că nu vin să semnez. Eu sunt tată. Eu am responsabilități. Nu poți să iei copilul de lângă mine, să pleci când vrei”. Cam așa sunt tăticii. Nu toți, dar marea majoritate. Practic, își aduc aminte că sunt tătici, ca formă de răzbunare, după divorț”, a explicat Radu Leca, psiholog.

Cum influențează participarea activă a taților în creșterea copiilor la dezvoltarea lor emoțională și stima de sine?

„Nu sunt prezenți în familie. Ei sunt prezenți doar când trebuie și se dau mari că au copii: „El e copilul meu. Vezi ce mare e? L-a crescut soția mea, împreună cu mine”. De fapt, l-a crescut doar ea, singură. Din punct de vedere psiho-emoțional, tăticii nu sunt prezenți în familie. Ei sunt prezenți oriunde, mai puțin în familie”, a adăugat Radu Leca.

Recomandări

ZID LA GRANIȚA CU SUDUL
A MURIT DONALD SUTHERLAND
FICO CERE REFORME ÎN MEDIA SLOVACĂ
ROMÂNIA TRIMITE PATRIOT ÎN UCRAINA
CIUCĂ ȘI CIOLACU NU DECID PREZIDENȚIALELE
ÎN VOGUE LA 102 ANI

Citește și