• Antrenamentul este cheia: Pentru a fi pregătit să alergi un maraton, este important să îți pregătești corpul prin antrenament adecvat.
  • Nutriția este esențială: Pentru a avea energie suficientă pentru a alerga un maraton, trebuie să ai grijă să îți hrănești corpul cu alimente potrivite.
  • Corpul tău este supus stresului: Alergatul unui maraton poate fi extrem de solicitant pentru corpul tău.

Sezonul maratoanelor a început oficial în Europa.

Duminica aceasta, 23 aprilie, autoritățile din întreaga lume vor închide orașele lor pentru a permite sutelor de mii de alergători să-și demonstreze abilitățile, după luni întregi de pregătire intensă. Fie că își doresc să-și depășească propriul record personal, să câștige o nouă medalie de aur pentru colecția lor sau pur și simplu să se poată lăuda că au participat, acești alergători se pregătesc să ia cu asalt străzile orașelor în care locuiesc.

În timp ce Maratonul din Manchester și Maratonul din Paris au avut deja loc, alte orașe importante precum Londra, Madrid, Hamburg și Viena se pregătesc să găzduiască evenimente similare în acest weekend. Drumurile principale din aceste orașe vor fi închise pentru a permite alergătorilor de la toate nivelurile, inclusiv cei de elită și cei amatori, să alerge pe parcursul celor 42,2 kilometri ai cursei.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Se poate spune cu siguranță că alergarea unui maraton este o muncă lungă și grea, indiferent de nivelul de antrenament. Dar ce face această provocare fizică pentru mintea, corpul și spiritul tău?

Vei fi mai scund(ă)

Mai multe studii sugerează că poți pierde până la o jumătate de centimetru în înălțime în timpul unui maraton. Acest lucru se datorează unui număr de factori, inclusiv tensiunea musculară și pierderea de lichid între discurile spinale.

Nu neglija hidratarea

Dacă te urci pe cântar imediat după un maraton, probabil că vei fi mai slab după ce ai transpirat 5 kg de apă în ultimele ore. Maratoanele organizate au opriri regulate la boxe pentru a reface nivelul de hidratare din organism și ar trebui să profiți de ele.

Dacă rămâi hidratat pe tot parcursul alergării, nu numai că vei minimiza riscul de a te simți amețit și de a leșina în timpul alergării, dar poate contribui și la recuperarea musculară pe termen lung.

Vei arde multe calorii

Alergarea la un maraton ar putea consuma până la 3.500 de calorii, în funcție de caracteristicile corporale, vârstă și nivelul de pregătire fizică.

De aceea, alimentarea cu carbohidrați cu o seară înainte a devenit o soluție pentru alergătorii pregătiți să abordeze distanțe lungi. În timp ce alergi, corpul tău folosește două surse principale de energie pentru a te menține în mișcare: grăsimile și carbohidrații.

Nu te mira însă dacă nu-ți vine să mănânci după cursă

Exercițiile fizice intensive pot suprima hormonii, inclusiv grelina, cunoscut și ca ,,hormonul foamei” , din cauza creșterii fluxului de sânge către inimă și picioare, ceea ce poate duce la o lipsă de apetit după antrenament.

Și somnul s-ar putea să dispară

De obicei, după o experiență solicitantă din punct de vedere fizic, cum ar fi terminarea unui maraton, poate fi dificil să adormi din cauza nivelului ridicat de energie și adrenalină din organism, precum și a stresului fizic și hormonal pe care l-ai resimțit.

Sângerarea sfârcurilor și pierderea unor unghii de la picioare

Este adevărat că alergarea poate avea unele efecte secundare neplăcute, cum ar fi sângerarea sfârcurilor, iritații în zonele sensibile și chiar pierderea unghiilor de la picioare în unele cazuri extreme. Cu toate acestea, aceste probleme sunt temporare și pot fi evitate sau tratate.

Deși alergarea poate fi privită ca un sport dur, cu efort fizic intens și transpirație, acesta poate fi considerat și un sport sexy, în sensul că ajută la îmbunătățirea aspectului fizic și la creșterea încrederii în sine.

,,Maratonul albastru” există

După ce participi la un maraton, este normal să te simți dezorientat și fără scop pentru câteva zile, deoarece organismul tău se ajustează la o nouă stare după antrenamentul intens și euforia de după finalizare. Acest lucru poate fi considerat un fel de ,,marathon blues” .

Ce maratoane europene au loc în această primăvară?

Primăvara este una dintre cele mai populare perioade ale anului pentru evenimentele de maraton din Europa. Uite câteva dintre cele mai importante pe care trebuie să ai în agendă, potrivit US Today News.

Aprilie 2023
23 aprilie – Maratonul de la Londra

23 aprilie – Maratonul Internațional Connemara, Irlanda

23 aprilie – Maratonul de la Hamburg, Germania

23 aprilie – Maratonul de la Madrid, Spania

29 aprilie – Maratonul Vandra, Estonia

30 aprilie – Maratonul Roads to Rhodes, Grecia

Mai 2023
7 mai – Maratonul de la Geneva, Elveția

7 mai – Maratonul Internațional de la Praga, Cehia

7 mai – Maratonul Riga, Letonia

13 mai – Maratonul Helsinki, Finlanda

14 mai – Maratonul de la Copenhaga, Danemarca

Iunie 2023
3 iunie – Maratonul de la Stockholm, Suedia

17 iunie – Maratonul Soarelui de la miezul nopții, Norvegia

25 iunie – Maratonul Mont Blanc, Franța.

Citește și

FOTO. Noi fotografii cu Prințul Louis, care sărbătorește cinci ani, au fost făcute publice de Casa Regală a Marii Britanii

Meghan Markle vorbește despre încoronarea regelui Charles al III-lea. Ce a transmis ducesa

Elon Musk îi răspunde lui Stephen King: „Am donat 100 milioane Ucrainei, tu cât ai donat?”