- Ca regulă generală, francezii preferă vinurile roșii bogate pentru mesele mari în familie, cum ar fi Cabernet Sauvignon.
- Vinul alb este ușor de băut, chiar și pentru oaspeții care nu sunt familiarizați cu lumea vinului.
- Când vine vorba de șampanie, principalul avantaj este că se potrivește bine cu aproape toate aperitivele, fie că sunt cremoase, in foietaje, dulci sau picante. Cu toate acestea, unele șampanii sunt mai nobile decât altele.
Înainte de a deschide o sticlă în ajunul Anului Nou sau în ziua de Crăciun, ar trebui să vă întrebați ce tip de vin să serviți: un vin alb proaspăt sau un vin roșu mai robust? Un vin dulce? Ca regulă generală, francezii preferă vinurile roșii bogate pentru mesele mari în familie, cum ar fi Cabernet Sauvignon. Dar, în funcție de meniul dvs., veți dori să alegeti o sticlă bine echilibrată, astfel încât să vă puteți bucura de toate aromele diferite în diferitele preparate de sărbători.
Iata cateva sugestii din patrimoniul francez al gastronomiei pe care ni le face situl specializat viniphil.fr :
Ce vinuri pentru aperitivul de Crăciun?
Pentru aperitiv e recomandat să alegeți vinuri ușoare. A începe cu un vin plin de corp ar reduce capacitatea gurii de a detecta aromele subtile ale altor vinuri. Vinurile albe seci și rozé-urile sunt o alegere bună pentru început. Dacă preferați vinurile roșii, alegeti unele ușoare precum Pinot Noir. În general, soiurile de struguri cele mai utilizate ca aperitive sunt: Riesling, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Chardonnay și Pinot Noir. Șampania și vinurile spumante sunt, de asemenea, foarte des servite ca aperitiv. Aceste vinuri prestigioase se potrivesc bine cu majoritatea aperitivelor pe care le puteți oferi.
Iată un top 3 vinuri ideale pentru aperitivul tău de Crăciun
1. Burgundy Chardonnay – Château Philippe Le Hardi 2018
2. Champagne Philippe Charlemagne Brut – Grande Réserve
3. Juliénas – Domaine Mélion „Bois de Chat”
Ce vin roșu pentru cina de Crăciun?
Pentru masa ta de sărbătoare, nimic nu egalează un vin roșu Pinot Noir, ușor și delicat pentru o combinație reușită cu masa de Crăciun. Poți alege și un Merlot lejer. Un Cabernet Sauvignon îndrăzneț este, de asemenea, ușor de echilibrat dacă serviți carne roșie precum carnea de vită sau vânat.
Ce vin roșu merge cu curcan sau clapon de Crăciun?
Vinul roșu este vinul de Crăciun prin excelență pentru a însoți o mâncare de pasăre (curcan, capon, bibilica etc.) însoțită de cartofi. Carnea de pasăre în sine este o carne destul de simplu de combinat. Ceea ce complică asocierea mâncare și vin este umplutura și acompaniamentele!
Sunt de toate felurile: umplutură cu ierburi, legume prăjite, sosuri sărate sau dulci-sarate… Pentru iubitorii de vin roșu, Pinot Noir cu curcan sau clapon este o alegere evidentă. Aciditatea sa ridicată și nuanțele diferite îl fac un soi de struguri excelent, care merge nu numai cu păsările de curte, ci și cu multe acompaniamente. Iată cele mai bune vinuri roșii pentru a însoți curcanul sau claponul:
1. Bordeaux – Château Moulin de Mallet 2020
2. Pauillac – Château Grand-Puy Ducasse 2014
3. Saint-Emilion Grand Cru AOC – Château Larcis Jaumat 2018
Ce vin roșu se potrivește cu rața servit de Crăciun?
Pinot Noir este o asociere clasică cu rața dacă nu intenționați să serviți curcanul tradițional de Crăciun. Există însă și alte soiuri de struguri la fel de potrivite pentru acest tip de carne. Acesta este cazul în special pentru Gamay, Riesling și Pinot Gris. Pentru rață sau gâscă, secretul este să alegi un vin relativ acid care să taie grăsimea din carne, dar să aibă și concentrația și greutatea fructelor pentru a rezista aromelor mai puternice, mai ales dacă servești un sos. Aromele particulare ale unui sos sau umpluturi vă pot influența într-adevăr alegerea.
Iata cele mai bune vinuri roșii pentru a însoți rața de Crăciun:
1. Coteaux D’Ancenis – Les 3 Lézards 2019
2. Saint Nicolas De Bourgueil – La Gardière 2020
3. Pomerol – Château Samson – Cuvée Secrète
Ce vin alb de Crăciun?
Vinul alb este ușor de băut, chiar și pentru oaspeții care nu sunt familiarizați cu lumea vinului. Un pahar de Chardonnay sec va fi acompaniamentul perfect pentru preparatele tale cu pui, rață și pește în ziua de Crăciun.
Iata cateva vinuri albe festive pentru a le gusta într-un pahar de cristal.
Vinuri albe de servit cu foie gras de Crăciun
Foie gras se potrivește perfect cu un vin alb dulce, mai ales dacă se servește cu un compoté de ceapă sau gem de smochine. Acesta este motivul pentru care foie gras este foarte des asociat cu vinul Sauternes. Dar există și alte asocieri noi de încercat în funcție de gusturile tale și ale invitaților tăi. Unii oameni se bucură de fapt de un Bordeaux bun pentru a însoți foie gras. Acesta trebuie să fie structurat și corpolent pentru a echilibra bogăția ficatului. Veți găsi vinuri roșii perfecte pentru foie gras în vinurile din Pomerol și Saint-Emilion.
Iată vinurile albe ideale pentru a însoți foie gras de Crăciun:
1. Riesling
Vinurile Riesling pot fi foarte seci sau foarte dulci. Sunt parfumate și cu arome de fructe, cu o aciditate ridicată care echilibrează bogăția foie gras-ului.
Alsacia Riesling – Pfaffenheim – Tradiție 2020
2. Șampanie
Efervescența și aciditatea unei șampanii bune se îmbină de minune cu foie gras, atât ca aperitiv, cât și ca fel principal. Este greu să găsești ceva care să nu se potrivească bine cu aceste bule magice, iar foie gras nu face excepție.
Șampanie Pierre Lansart
3. Sauternes
Vinul alb Sauternes este vinul clasic pentru a însoți foie gras. Acest vin foarte dulce face parte din tradiție și se potrivește cu textura cremoasă și gustul delicat picant al foie gras.
Sauternes – Château de Rayne Vigneau 2007
Vinuri albe de servit cu stridii de Crăciun
Dacă ești un iubitor de stridii, trebuie să știi că există o varietate de vinuri diferite care se potrivesc minunat cu acest nobil crustaceu. Dar dacă chiar vrei să-ți încânți papilele gustative și pe cele ale invitaților tăi în ziua de Crăciun, optează pentru un Sauvignon blanc ușor, crocant și acid, un Muscadet, un Chardonnay sau o șampanie. Aceste vinuri seci (și spumante pentru șampanie) se potrivesc bine cu tonurile pământii ale stridiilor. Iată vinurile albe ideale pentru a însoți stridiile de Crăciun:
1. Bordeaux Alb – Le Sec de Rayne Vigneau 2016
2. White Anjou Le Logis de Bray 2020
3. Muscadet Coteaux De La Loire – Domaine du Haut Fresne 2020
Vinuri albe de servit cu somon afumat de Craciun
Somonul afumat se remarcă față de alte feluri de mâncare prin marea finețe și intensitatea aromatică puternică. Pulpa sa roz, uleioasă și fragedă se potrivește foarte bine cu vinul. Somonul afumat se potriveste natural cu un vin alb sec, mineral, cu o anumita aciditate si o structura usoara. De asemenea, trebuie să fie foarte aromat pentru a echilibra textura grasă a somonului.
Iata vinurile albe ideale pentru a însoți somonul afumat de Crăciun:
1. Muscadet Coteaux De La Loire – Domaine de la Viconnière 2020
2. Chablis – Daniel Dampt & Fils 2019
3. Corbières – Demonul episcopului – Pierre Richard 2019
Ce șampanie de Crăciun?
Vinul spumant atrage cel mai mare număr de consumatori. Efervescența sa veselă și gama sa largă de gusturi, de la sec la dulce, îl fac un vin excepțional servit la sărbătorile de sfârșit de an. Dacă șampania este făcută în mod tradițional dintr-un amestec de pinot noir și chardonnay, alte tipuri de șampanie vă vor încânta oaspeții. Acesta este cazul șampaniilor făcute exclusiv din Chardonnay.
Șampanie pentru aperitivul de Crăciun
Principalul avantaj al șampaniei este că se potrivește bine cu aproape toate aperitivele, fie că sunt cremoase, in foietaje, dulci sau picante. Cu toate acestea, unele șampanii sunt mai nobile decât altele. Acesta este cazul pentru „tot Chardonnay » cu arome concentrate, o șampanie de înaltă calitate. Sampaniile Rosé sunt apreciate si pentru prospetime si aromele lor delicate de capsuni si zmeura. Sunt deosebit de plăcute cu pâine prăjită cu somon afumat.
Iată cele mai bune șampanii pentru aperitivul tău de Crăciun:
1. Şampanie Louis Laurent Brut – Rezervă
2. Şampanie Philippe Charlemagne
3. Şampanie Pierre Lansart
Șampanie pentru desertul de Crăciun
După această masă festivă, ne place să gustăm din tradiționalul tort « trunchi de copac ». Pandișpanul generos și ganache-ul ar trebui să fie însoțite de o șampanie dulce, deși unii preferă vinurile spumante seci. Șampania dulce este apreciată pentru echilibrul său între dulceață și aciditate. Dar puteți sugera să reveniți la vinuri dulci precum Sauternes sau Monbazillac.
Citește și