• Vei mânca linte, cânepă sau varza kale, care revin în actualitate.
  • Sunt alimente gustoase, cu impact minim asupra mediului.
  • În listă apar leguminoase, cereale, tuberculi sau semințe.

Poate știi ce mănânci azi sau mâine, dar sunt oameni care au grijă și de ce vei mânca peste zeci de ani. Cercetătorii de la Universitatea pentru Științe Aplicate din Elveția au făcut o listă de alimente ale viitorului – când lumea nu va mai arăta la fel.

Criteriile pe care le-au luat în considerare: să aibă gust bun, să fie sățioase, să ne mențină sănătoși, dar să fie și sustenabile și nepoluante.

Legume, cereale, tuberculi, leguminoase, nuci, semințe oleaginoase, ciuperci cultivate, ovăz, cartofi dulci, năut și nuci – toate sunt pe această listă. Unele alimente revin în actualitate, cum ar fi lintea, cânepa sau varza kale.

Recomandări

SUA VOR DENUCLEARIZARE
RO INVESTEȘTE ÎN DIGITALIZARE
CUM ARATĂ PLANURILE CARDU?
CÂT COSTĂ EGALITATEA?
PAPA: „SUNT CU VOI”
CE ARATĂ DATELE INS

Altele intraseră într-un con de umbră – lupinul, ridichea de iarnă, cicoarea sau sorgul. Semințele oleaginoase, ca semințele de in, dovleac, cânepă sau mac, sunt foarte bogate în nutrienți.

Studiile arată că 25% din impactul asupra mediului vine de la alimente și locuințe și doar 14% de la mașini și alte soluții de mobilitate. Consumul de alimente vegetale în detrimentul celor animale poate fi bun nu numai pentru noi, dar și pentru mediu – arată același studiu.

Citește și