• Un gram de șofran costă 10 euro la producător.
  • Nelu Ciurea și-a recuperat investiția în plantația de șofran într-un an de zile.
  • Șofranul are efect regenerativ și afrodisiac.

Șofranul sau aurul roșu a fost întodeauna cel mai scump condiment din lume, iar acum a devenit foarte căutat.

Ashlie Dias este bucătar la un restaurant din București. Este originar din India, unde, și acolo, șofranul este un lux.

„Nu folosim zilnic șofranul, asta este pentru ocazii. Foarte important, pentru ocazie. Nu e ocazie, nu merită șofran”, spune chef-ul.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Nelu Ciurea cultivă șofran pe o întindere de 10 ari, după o investitie de 7.000 de euro. Lucrează doar cu familia și și-a recuperat imediat investiția, pentru că un kilogram de șofran ajunge la 10.000 de euro.

„Băgatul în pământ îmi ia maxim o săptămână și după aceea, în august asta fiind și la sfârșitul lui octombrie începe floarea. Este în jur de două săptămâni, maxim trei săptămâni. Nu înflorește toată cultura odată, deci eșalonat. Deci avem timp, dimineața culegem, extragem pistilul și asta e tot”, spune Nelu Ciurea.

Din șofran se pot extrage uleiuri aromatice, dar și numeroase alte substanțe cu beneficii pentru sănătate.

Medicul fitoterapeut, Elena Spânu, îți vorbește despre acestea: „Este recomandat pentru regenerarea țesuturilor, pentru circulație, ca și afrodisiac la bărbați. Poate fi luat sub formă de pulbere șofranul, sau sub formă de tablete”.