• Dificultatea de a adormi este o experienţă obişnuită, însoţită adesea de un vârtej de gânduri necontrolate şi conştientizarea frustrantă a timpului care trece inexorabil („alarma se stinge în şase ore şi suntem încă aşa”).
  • Această metodă, concepută iniţial pentru a permite soldaţilor să-şi găsească somnul în circumstanţe stresante, pare să fie o soluţie eficientă şi pentru civilii aflaţi în căutarea odihnei atât de necesare.
  • Procedura, atribuită iniţial Armatei Statelor Unite, a fost descrisă pentru prima dată în 1981 în cartea lui Lloyd Bud Winter Relax and Win: Championship Performance.

Insomnia pe timp de noapte este un duşman cunoscut tuturor. Dificultatea de a adormi este o experienţă obişnuită, însoţită adesea de un vârtej de gânduri necontrolate şi conştientizarea frustrantă a timpului care trece inexorabil („alarma se stinge în şase ore şi suntem încă aşa”).

Un chin vechi ca lumea, atât de mult încât trucurile pentru a induce somnul s-au transmis din generaţie în generaţie: citirea unei cărţi sau numărarea oilor. Recent, însă, a apărut un truc folosit de soldaţi pentru a adormi şi a câştigat rapid popularitate pe reţelele de socializare.

Această metodă, concepută iniţial pentru a permite soldaţilor să-şi găsească somnul în circumstanţe stresante, pare să fie o soluţie eficientă şi pentru civilii aflaţi în căutarea odihnei atât de necesare.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Procedura, atribuită iniţial Armatei Statelor Unite, a fost descrisă pentru prima dată în 1981 în cartea lui Lloyd Bud Winter Relax and Win: Championship Performance şi a fost recent adusă în lumina reflectoarelor de Justin Agustin, un antrenor de fitness cu peste 1,7 milioane. urmaşi. Agustin a împărtăşit secretul adormii într-un videoclip pe TikTok, strângând peste 7 milioane de vizualizări.

Flux de căldură ca un râu

Procedura începe cu un moment de calm şi relaxare pentru a relaxa sistematic fiecare parte a corpului, din cap până în picioare. Agustin recomandă o secvenţă specifică: Începeţi prin a vă relaxa muşchii frunţii, ochilor, obrajilor şi maxilarului, concentrându-vă simultan asupra respiraţiei. Continuaţi să vă deplasaţi până la gât şi umeri, acordând o atenţie deosebită evitării tensiunii în acel moment.

Apoi, ţineţi mâinile şi degetele relaxate, întinse în lateral. În continuare, ar trebui să încercaţi să creaţi mental o senzaţie caldă, de furnicături, imaginând-o de la vârful capului până la degete. Între timp, inspiri profund, relaxându-ţi pieptul, stomacul, coapsele, genunchii şi picioarele.

Antrenorul sugerează să vă imaginaţi acest flux de căldură ca un râu care curge de la inimă până la degetele de la picioare. În timpul acestei practici, este crucial să eliberezi mintea de orice formă de anxietate.

Agustin sugerează două scenarii posibile: culcat într-o canoe înconjurat doar de apa unui lac liniştit sau întins într-un hamac de catifea neagră într-o cameră întunecată. Ce se întâmplă dacă apare o distragere a atenţiei? Repetaţi cuvintele: „Nu gândi. Nu gândi. Nu gândi” timp de 10 secunde.

Din păcate, nu există studii ştiinţifice care să confirme eficacitatea acestei tehnici, care are tot aspectul unei practici de meditaţie de seară. Potrivit lui Agustin, în orice caz, repetarea procedurii în fiecare noapte timp de şase săptămâni ar trebui să vă permită să adormiţi în mai puţin de două minute de fiecare dată.

Citește și