- „Este greu să răspunzi la această întrebare, pentru că necesită o mare abilitate de a ne rezuma viața și cariera în câteva fraze”.
- Este deosebit de greu pentru persoanele care au avut posturi foarte diferite și ale căror competențe provin din domenii de activitate diferite.
- Și este, de asemenea, dificil pentru persoanele care nu au capacitatea de a se concentra asupra celor mai importante aspecte.
„Vorbește-mi despre tine” este o expresie pe care majoritatea intervievatorilor o pot folosi în cadrul unui interviu de angajare. Dar întrebarea nu este folosită pentru a sparge gheața, răspunsul tău are o importanță mai mare decât îți imaginezi.
Advertisment
Problema este că nu toți candidații la un loc de muncă profită de această ocazie pentru a evidenția ceea ce consideră că este cel mai relevant în ceea ce privește experiența lor profesională și competențele personale.
Pentru unii, aceasta poate fi o întrebare foarte intimidantă atunci când nu au pregătit un scurt scenariu care să le permită să convingă intervievatorul că se potrivesc profilului pe care îl caută compania.
Recomandări
De aceea, sfătuiesc experții, merită întotdeauna să ai pregătit un scurt discurs despre tine, care poate servi la transformarea oricărei întrebări generale într-o oportunitate.
Deși provocarea constă în a ști ce să spui, trebuie să știi și cum să o spui.
„Este greu să răspunzi la această întrebare, pentru că necesită o mare abilitate de a ne rezuma viața și cariera în câteva fraze„, spune Melody Wilding, consultant american în domeniul ocupării forței de muncă, pentru BBC Mundo.
Este deosebit de greu pentru persoanele care au avut posturi foarte diferite și ale căror competențe provin din domenii de activitate diferite.
Și este, de asemenea, dificil pentru persoanele care nu au capacitatea de a se concentra asupra celor mai importante aspecte, lăsându-se purtate într-o mare de gânduri și amintiri fără un fir clar care să dea sens poveștii.
Cei 3 pași pe care trebuie să-i urmezi
Potrivit lui Wilding, este recomandabil să începeți prin a mulțumi pentru oportunitatea care vi s-a oferit cu ocazia interviului și să adăugați că sunteți foarte interesat să lucrați în postul respectiv.
Al doilea pas este să rezumați punctele culminante ale carierei dumneavoastră.
De exemplu, „în ultimii cinci ani m-am ocupat de dezvoltarea de proiecte tehnologice în companii precum X și X, a căror capitalizare de piață este mai mare decât X”.
Astfel de fraze oferă punctul de intrare pentru a descrie realizările în aceste poziții.
În acest exemplu, esențial este să clarificați rezultatele acțiunilor dvs. și nu doar să le descrieți. Dar este de asemenea important ca rezultatele să fie cuantificabile.
Nu este suficient să spuneți că ați fost responsabil de îmbunătățirea unui proces. Ceea ce trebuie să spuneți este că munca dvs. a fost atât de eficientă încât s-a obținut un anumit rezultat.
După ce ați terminat de enumerat rezultatele realizărilor dvs., vă puteți referi la competențele dvs. dintr-un punct de vedere mai holistic, explicând ce ați învățat să faceți în anii de experiență.
În mod normal, doar titlurile posturilor nu explică neapărat importanța a ceea ce ați realizat și nici nu arată ce provocări ați reușit să depășiți.
În acest moment, este important să căutați modalități de a vă distinge de ceilalți candidați.
La sfârșit puteți adăuga ceva mai personal sau mai amuzant.
Un client, spune Wilding, „mi-a spus la sfârșitul răspunsului: „Și, ei bine, sunt cel mai prost chitarist din lume.” Aceste lucruri, la momentul potrivit, pot funcționa bine, vă ajută să stabiliți o legătură cu intervievatorul și să menționați un lucru sau două despre hobby-urile dumneavoastră sau despre familie.
Cum ar trebui să nu răspunzi la întrebarea „vorbește-mi despre tine”
„Ceea ce nu ar trebui să faceți niciodată este să faceți răspunsul prea lung”, spune Wilding. Marea provocare, explică el, este de a spune tot ce este important în mai puțin de două minute. Și dacă aveți abilități de sinteză, adaugă ea, „în mod ideal ar trebui să faceți totul într-un minut”.
Unul dintre cele mai proaste moduri de a răspunde la întrebarea „Vorbește-mi despre tine” este să te întorci în timp și să povestești cronologic, de exemplu: „Am intrat la universitate în anul X, apoi mi-am schimbat cariera și primul meu loc de muncă a fost…”.
Un răspuns cronologic, atemporal, este o rețetă pentru a ieși prost din situație.
Pe lângă conținut, modul în care spuneți lucrurile este foarte important. Wilding subliniază că tonul vocii este esențial pentru a demonstra încredere și că merită să repetați ceea ce urmează să spuneți.
Cum să eviți o întrebare prin „Tehnica Podului”
Atunci când nu știm cum să răspundem la o întrebare, „tehnica podului” poate fi foarte utilă la un interviu de angajare.
Practic, este vorba de a întoarce conversația în sens invers, într-un mod subtil.
Dacă ești întrebat despre munți și știi cu adevărat despre oceane, atunci trucul este să găsești cea mai ingenioasă modalitate de a face o legătură între două subiecte aparent fără legătură.
A face o legătură între două subiecte pentru a vorbi în cele din urmă despre ceea ce vrei să vorbești, pentru că este un domeniu în care te pricepi.
Întrebarea „Vorbește-mi despre tine” nu este singura care poate fi o provocare, adaugă ea, mai ales atunci când este pusă la începutul conversației.
Alte întrebări pentru care este bine să aveți pregătit un răspuns sunt, de exemplu, unde vă vedeți peste cinci ani, ce vă face unic, de ce ar trebui să vă angajez sau care este cea mai mare slăbiciune a dumneavoastră.
Uneori, spune ea, intervievatorii nu caută neapărat răspunsul corect.
Mai degrabă, încearcă să afle cum vă descurcați cu ceva necunoscut și ce fel de raționament sunteți capabil să faceți pentru a face față la ceva nou.
Partenerii noștri